10 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 03 Oktobar 2014 03:44

Tužba demobilisanih iz ZDK

Esad Softić iz Tešnja jedan je od 13.000 demobilisanih boraca s područja Zeničko-dobojskog kantona koji su diskriminirani zbog neisplaćivanja novčanih naknada po osnovu nezaposlenosti, iako su ovo pravo ostvarili po Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica FBiH. Zbog te činjenice tužio je Vladu FBiH, a odnedavno i državu, i to pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.


Nakon što su demobilisani borci od 2010. godine ostali bez mjesečnih naknada, federalna i kantonalna vlast, koju i danas predvodi SDA, napravila je ogromni dug prema ovoj populaciji. Uslijedile su lavine tužbi, a sudovi, primjerice oni u Sarajevu i Mostaru, presuđivali su u korist boraca, kojima su u proteklim godinama isplaćivani dugovi.


- Jedini koji odbija naša rješenja, to je Općinski sud u Zenici. Pitam se zašto su borci u Zenici drugačiji. Osnovano sumnjamo da su vlastodršci iz SDA direktno utjecali da se blokiraju isplate. Konkretno, meni duguju 17 mjesečnih naknada. Nezaposlen sam, a u porodici mi, također, niko ne radi - kazao je Softić za "Avaz".

softic-tuzba-strazbug

Softićeva tužba protiv države


Ističe da je zajedno sa svojim brojnim saborcima u ZDK, jednostavno, isključen iz ovog postupka, što, kaže, predstavlja kršenje zakona i evropskih konvencija.

 - Oduzeto mi je pravo na život. Niti imam posao niti penziju, a nemam ni socijalnih primanja. Smatram da su za sve krivi ovi političari koji su na vlasti. To su klanovi, to je mafija - ističe Softić.


Podsjetio je na odluku Vlade FBiH o odobravanje transfera za kantonalne službe za zapošljavanje radi isplate naknada demobilisanim borcima iz avgusta 2008. godine od 76 miliona KM.


- Međutim, pare za borce u ZDK nikada nisu isplaćene. Sumnjamo da je došlo do pranja novca u Zavodu za zapošljavanje. Pitamo se gdje su nestali ti milioni za borce. Ako ova vlast zbog svega što je učinila ne bude odgovarala tužilaštvima i sudovima, odgovarat će nama borcima - kazao je Softić.


Kako nam je predočeno, advokat demobilisanih boraca iz ZDK Džejlana Šaćirbegović-Alibašić predala je Tužilaštvu BiH zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv pravosnažnih rješenja Općinskog suda Zenica donesenih protiv demobilisanih boraca.

Autor: A. DUČIĆ -