26 Juni 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 30 Septembar 2014 21:18

Huškanje u 102 slučaja

"Klasičnog govora mržnje tokom prve dvije sedmice predizborne kampanje nije bilo, ali je huškanje zabilježeno u najvećem broju priloga" navela je Lejla Turčilo jedna od autorica preliminarnog izvještaja o medijskom izvještavanju tokom predizborne kampanje koji se provodi u okviru regionalnog projekta Vijeća Evrope "Promocija slobode izražavanja i informisanja i slobode medija u jugoistočnoj Evropi"

 

U prve dvije sedmice monitoringa (12- 26. 09. 2014 godine) devet monitora pratilo je 21 medij (dnevne novine, portale, TV stanice, sedmične novine). Pregledano je 3813 sadržaja u dnevnim novinama, 270 tekstova u sedmičnim i dvosedmičnim novinama, 759 TV priloga i 1700 članaka na portalima, odnosno ukupno 6542 medijska sadržaja. Od ukupnog broja priloga, o izborima je objavljeno 1538 medijskih sadržaja.

 

Monitori su takođe analizirali primjere nepriličnog govora u medijima, koji uključuje ne samo govor mržnje, nego i druge oblike nedopuštenog govora, poput huškanja, diskriminacije, poziva na nasilje. U prve dvije sedmicezabilježeno je 230 takvih slučajeva. Najveći broj primjera nepriličnog govora zabilježen je u izvještajima i komentarima dok su nositelji u najvećem broju politički kandidati ili lideri političkih stranaka.

 

Kada se govori o zastupljenosti i načinu prezentovanja političarki u medijima u predizbornoj kampanji, monitoring je pokazao da od svih analiziranih tekstova, njih 1871 se odnosilo na izbore a od toga političarke su bile prisutne u 292 priloga. "Ova nesrazmjera bi bila još veća da nema Željke Cvijanović kao kandidatkinje za članicu Predsjedništva," istakla je doc.dr Zlatiborka Popov Momčinović jedna od autorica. Od ukupnog broja priloga u kojima se spominju političarke, Željka Cvijanović se spominje u 54,1 posto slučajeva.

 

Neki od zaključaka ovog prvog preliminarnog izvještaja monitoringa medija u vrijeme predizborne kampanje jeste da su se neki mediji opredijelili da uopće ne izvještavanju o izborima, te kako je profesionalizam u nekim medijima ipak ustupio mjesto zagovaranju.

 

http://www.media.ba/bs/vijesti-i-dogadaji-vijesti/huskanje-zabiljezeno-u-102-slucaja-medijskog-izvjestavanja