02 Oktobar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 30 Septembar 2014 21:16

Štrajk upozorenja u školama ZDK

Savez samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Zeničko-dobojskog kantona, s  obzirom da sutra, 01.10. 2014., ističe krajnji rok za isplatu regresa te da i pored njihovog insistiranja regres nije isplaćen, najavljuje da će u svim osnovnim i srednjim školama u ZDK, ne bude li do tada i isplaćen, 8.,9. i 10. oktobra biti ponovo organiziran dvosatni štrajk upozorenja.  

 

Prosvjetari su štrajk upozorenja, podsjetimo, bili organizirali i početkom aprila, ali im je, u nakani da sprječi najavljeni generalni štrajk za 17. maj, Vlada ZDK obećala i potpisala sporazum kojim se obavezala ispuniti nekoliko njihovih zahtjeva. - Činjenica je da je regres dio paketa, jer Vlada ZDK ne može ispuniti samo neke stavke i reći da su ispunili Sporazum. Jasno je da će, sada, biti priče kako se radi o politici, ali to nije naš problem, jer Sindikat se samo bori za prava radnika i traži od Vlade ZDK da ispunjava obećanja i akte koje su sami potpisali- ističe predsjednik SSSOOiO ZDK Selvedin Šatorović.

 

On dodaje das u dobili poziv premijera ZDK Muniba Husejnagića (SDP) da u četvrtak, 02.10.2014. u 11 sati, dođu na sastanak u sjedište Vlade, ali da oni, prije tog sastanka, očekuju zvaničnu informaciju kada će regres biti isplaćen.  - Bili smo, a i sada smo apsolutno sigurni, da, ukoliko regres ne bude isplaćen prije izbora, ga uopšte neće ni biti. Iz tih razloga, Sindikat će i tokom bajramskih blagdana biti u stalnom zasjedanju I, ukoliko to bude neophodno, već za srijedu, 08.10.2014. godine, zakazati i održati štrajk upozorenja zbog eventualnog neisplaćivanja regresa.  

 

Štrajk ćemo nastaviti po dva sata i u četvrtak, 09.10., te u petak, 10. 10.- najavljuje Šatorović. Uz prosvjetare, regres još neće dobiti ni zaposleni u drugim institucijama, a koji plaću primaju iz Budžeta ZDK. A takvih je ukupno 8.086.