05 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 02 Oktobar 2014 02:55

Građani BiH nezadovoljni životom

Svega 10 odsto stanovnika BiH izrazilo je zadovoljstvo društvenom zajednicom u kojoj žive, pokazuje "Galupov" Globalni indeks blagostanja, čiji rezultati daju sliku o tome koliko su stanovnici određenih država zadovoljni svojim životima.

 

"Galup" je istraživanje proveo tokom 2013. na oko 133.000 ljudi starijih od 15 godina.

 

Na globalnom nivou, zadovoljstvo u tri i više kategorija je iskazalo 17 posto stanovnika. Najbolje žive Amerikanci (33 posto), a očekivano je najgori život u subsaharskoj Africi (9 posto).

 

Na pitanje kako ocjenjuju zadovoljstvo svrhom življenja, finansijskim blagostanjem i društvenim blagostanjem, stanovnici BiH su se negativno izjasnili o ova tri elementa, tj. njih 10 odsto se izjasnilo da misli da je situacija zadovoljavajuća, dok je čak 90 odsto smatra da nije.

 

Kada je, konkretno, riječ o kategorijama, onda se svega 12 odsto stanovnika BiH izjasnilo da stanje "napreduje" kada je riječ o kategoriji svrha življenja, njih 50 odsto stanje je okarakterisalo kao borbu, dok je 38 odsto stanje okarakterisalo kao patnju.

 

Kada je riječ o društvenom blagostanju, njih 23 smatra da stanje napreduje, njih 58 odsto stanje je opisalo kao "borbu", dok 19 odsto smatra da je riječ o patnji.

 

Karakterišući finanijsko blagostanje, čak 40 odsto stanovnika ga je opisalo kao patnju, a 46 odsto kao borbu. Ostatak je zadovoljan finansijskim blagostanjem.

 

Kada je riječ o zadovoljstvu društvenoj zajednicom u kojoj žive, svega 10 odsto stanovnika BiH je izrazilo svoje zadovoljstvo.

 

Od zemalja u regionu, prilično loše je ocijenjena Hrvatska, koja definitivno nije zemlja blagostanja jer je, gledano prema ugodnosti života, na samom dnu svjetske ljestvice - među 10 najgorih od 135 zemalja uključenih u istraživanje.

 

"Gallup" je napravio i usporedbu Hrvatske i Srbije po pitanju finansijskog zadovoljstva koje je u Hrvatskoj (23 posto) dvostruko veće nego u Srbiji (12 posto). Kako se navodi, 44 posto više Srba najmanje jednog dana u prošloj godini nije imalo novca za hranu (24 posto u odnosu na 17 posto Hrvata), dok ih 28 posto više nije imalo novca za "krov nad glavom", odnosno neko sklonište (12 posto u odnosu na 9 posto).

 

Najveće blagostanje vlada navodno u Panami - čak 61 odsto ih je iskazalo zadovoljstvo. Slijede Kostarika (44 posto), Danska (40 posto), Austrija i Brazil (39 posto), Urugvaj i El Salvador (37 posto), Švedska (36 posto), te Gvatemala i Kanada (34 posto).

 

Gledalo se 5 kategorija:

 

zadovoljstvo svrhom življenja (koliko volite ono što radite svakog dana i koliko ste motivisani za postizanje svojih ciljeva),

zadovoljstvo društvenim životom (prijateljstvo, podrška, ljubav),

zadovoljstvo finansijama (uspijevanje osiguranja ekonomske sigurnosti uz što manje stresa),

zadovoljstvo društvenom zajednicom (koliko volite mjesto gdje živite, koliko se osjećate sigurnima, koliko ste ponosni na svoju društvenu zajednicu)

zadovoljstvo vlastitim fizičkim stanjem (dobro zdravlje i dovoljno energije za izvršavanje svakodnevnih obveza).