28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 28 Septembar 2014 01:31

Zaključci Vijeća Općine

Održana je dvadeset i prva sjednica Vijeća općine Zenica na kojoj je razmatrano 14 tačaka dnevnog reda. Nakon usvajanja zapisnika sa četiri prethodne sjednice Vijeća i vijećničkih pitanja, Vijeće je informisano o štetama nastalim na područjima općine pogođenim prirodnom nesrećom ove godine.Detaljan presjek stanja na području općine Zenica nakon poplava dali su Midhat Serdarević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu, Selver  Keleštura, sekretar Općine  i Mirsad Heleg, direktor JP za prostorno planiranje i Uređenje grada „Zenica“ Zenica.

 

Općina Zenica je jedna od općina u BiH, koje su pretrpjele najveće štete nastupanjem prirodne nesreće  (16. i 17. maja i 5. augusta 2014. godine). Najveće štete nastale su na stambenim objektima, saobraćajnicama, mostovima i drugoj infratsrukturi. Ukupne štete procijenjene su na 124.239.576,18 KM. Posebno su velike štete na stambenim objektima imala naselja Šerići, Kolići-Starkuće, Topčić Polje , Orahovica i Nemila.S ciljem trajnog stambenog zbrinjavanja porodica čiji su stambeni objekti usljed klizišta u cijelosti porušeni ili su oštećeni, odnosno zatrpani riječnim nanosima te njihova sanacija nije moguća, Općina je pokrenula projekte trajnog stambenog zbrinjavanja. Njihova realizacija je u toku u naseljima Šerići, Topčić Polje i drugim stradalim područjima. Uporedo s tim vode se aktivnosti na obezbjeđenju sredstava za realizaciju ovih  projekata i donose akti kojima se ova oblast oblast i normativno uređuje.

 

Vijeće je usvojilo Prijedlog Odluke o objavljivanju konkursa za prenos vlasništva na građevinskom zemljištu u K.O. Topčić Polje (područje Bistričaka) na lica pogođena prirodnom nesrećom uzrokovanom poplavama i klizištima iz maja i augusta 2014. godine na području općine Zenica.Usvojen je  Prijedlog Odluke o formiranju Komisije za pripremu i obradu prijava na konkurs za prenos prava vlasništva na građevinskim parcelama u K.O. Topčić Polje na području Bistričaka, licima stradalim u prirodnoj nesreći u maju i augustu 2014. godine na području općine Zenica, te Prijedlog Odluke o formiranju Komisije za rješavanje po prigovorima na odabir po konkursu za prenos prava vlasništva na gradskim parcelama u K.O. Topčić Polje na području Bistričak, licima stradalim u prirodnoj nesreći u maju i augustu 2014. godine na području općine Zenica. Izvještaj o izvršenju Budžeta općine Zenica za period  I-VI 2014. godinu, Izmjene i doopune Budžeta općine za 2014. godinu, te  Izmjene i dopune Odluke o izvršenju Budžeta općine za 2014. godinu  također su usvojene na ovoj sjednici.

 

Projekt rekonstrukcije i modernizacije sistema javne rasvjete Općina Zenica je realizovala kao projekt energetske učinkovitosti i modernizacije javne rasvjete. Vrijednost mu je 1,75 miliona KM. Izvještaj o realizaciji projekta koji  je prezentovao predstavnik JP za prostrono planiranje i uređenje grada  „Zenica“  Zenica  usvojen je uz zaključak da se s njegovom realizacijom nastavi. Preko 60 posto sistema javne rasvjete sastojao se od svjetiljki čiji je vijek odavno prošao i čije energetske  i druge karakteristike više ne zadovoljavaju zahtjeve. Izvođač radova bila je firma Elko-Marić, d.o.o. Mostar. U 65 sela izvršena je zamjena 2950 postojećih svjetiljki novim  „Pelsan Likya“  svjetiljkama i štednim sijalicama snage 50 w i 70 W, a zamijenjeno je 16 000 metara dotrajale žice kablom. U gradskom dijelu zamijenjeno je 270 stubova i 650 svjetiljki. Finansijski benefit na potrošnji električne energije  na godišnjem nivou iznosi 161.595,72 KM. Ušteda na održavanju javne rasvjete na godišnjem nivou iznosi  150.000,00 KM.

 

Nakon provedene rasprave usvojena je Informacija o realizaciji Programa 19. MKM „Zeničko proljeće“, kao i  Program organizovanja sezone grijanja  2014/2015. godine i Prijedlog Odluke o osnivanju Općinskog pravobranilaštva Zenica. Na ovoj sjednici usvojen je Prijedlog plana  transformacije JU „Dom  porodica“ Zenica 2014-2016. godine. Ustanova koja je formirana  prije 50 godina za smještaj djece bez roditeljskog staranja transformiše se u multifunkcionalnu socijalnu ustanovu modernog tipa, u okviru koje se pružaju usluge za korisnike iz raznih grupa koje imaju pravo na socijalnu zaštitu, a u skladu s najvišim  EU standardima za zaštitu prava i interesa djeteta. Usvojen je Prijedlog rješenja o dodjeli na korištenje radi građenja neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta JP Elektroprivrede BIH Sarajevo-Podružnica „Elektrodistribucija“Zenica, neposrednom pogodbom u K.O. Zenica II ( K.O. Gornja Zenica) u svrhu izgradnje kablovske trafostanice „Džemal Drinić“.  (zenica.ba)