Printaj ovu stranu
četvrtak, 25 Septembar 2014 05:49

Primjer zeničke Medrese

Monografija "Sultan Ahmedova medresa u Zenici 1720.-1946."“ predstavljena je u Muzeju grada Zenice. Autor knjige Jusuf Mulić, nekadašnji rektor Univerziteta u Sarajevu, istakao je na promociji da "ova medresa u Zenici, kao vjerska i opšteobrazovna ustanova, već dugi niz godina privlači njegovu ljudsku i naučnu pažnju".

 

- Činjenica je da je ova medresa, kroz dugo vrijeme svog postojanja, u mnogim reformama i inovacijama bila prva u Bosni i Hercegovini, poput uvođenja koncepta razredne nastave o čemu postoje zapisi iz 1892. godine. Također, jedina je u BiH u kojoj su od njenog osnivanja pa sve do zatvaranja, nakon Drugog svjetskog rata, upravitelji i prvi muderizi bili iz jednog roda, porodice Serdarevića, istakao je Mulić.

 

Na promociji je istaknuto i da je Medresa bila jedina vjerska škola u Evropi u kojoj su predavali profesori različitih konfesija, jer je osim profesora muslimana bilo i profesora katolika i pravoslavaca iz određenih oblasti, ali i prva vjerska obrazovna ustanova u islamskom svijetu, koja je paralelno obrazovala mladiće i djevojke u istom razredu.  U zgradi medrese danas se nalazi sjedište Medžlisa Islamske zajednice u Zenici.

 

 

Mulićeva knjiga obiluje zanimljivim istorijskim činjenicama, te autentičnim dokumentima i fotografijama koje će biti važne istoričarima, a emotivno vrijedne brojnim zeničkim porodicama. Ovo je druga monografija o zeničkoj medresi. Prvu je napisao Ibrahim ef. Babić "Zaboravljeni zenički Al-Azhar - Sultan Ahmedova medresa". Ova medresa do njenog prinudnog zatvaranja 1946. godine djelovala je i obrazovala mještane ovog grada i okolice punih 226.godina. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)