19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 20 Septembar 2014 14:58

Narandžasti i žuti meteoalarm

U Bosni i Hercegovini danas se očekuju kiša, pljuskovi i grmljavine. Obilnije padavine  bit će u Hercegovini, zapadnim i centralnim područjima Bosne. Narandžasti meteoalarm izdat je za regije Banje Luke, Prijedora, Livna, Sarajeva i Mostara.



Regiju Banje Luke i Prijedora, prema podacima meteoalarma, danas bi moglo pogoditi jače nevrijeme te pljuskovi s jakom grmljavinom. Očekuju se lokalni grmljavinski procesi, mjestimično s obilnijim padavinama većim od 30 litara po metru kvadratnom, lokalno moguće i više od 50 litara po metru kvadratnom, stoji u upozorenju meteoalarma.

U Sarajevu, Mostaru i Livnu očekuju se lokalni pljuskovi i kiša. Očekivana količina padavina između 20 i 70 litara po metru kvadratnom.

- Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan - navodi se u upozorenju za narandžasti meteoalarm.

Za ostale dijelove BiH izdat je žuti meteoalarm. Grmljavina se očekuje u regiji Trebinja, Tuzle, Višegrada i Foče, dok će u Bihaću preovladavati oblačno vrijeme s kišom i grmljavinom.

- Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima - stoji u upozorenju za žuti meteoalarm.

Foto:fhmzbih.gov.ba