Printaj ovu stranu
nedjelja, 07 Septembar 2014 13:36

Spasioci blizu tijela petog rudara

Spasilačke ekipe danas nastavljaju rad na pronalasku tijela Fejze Isakovića, jedinog rudara čije je tijelo ostalo u jami Raspotočje nakon nesreće koja se desila u četvrtak. Spasilačke ekipe nadljudskim naporima uspjele su tokom jučerašnjeg dana izvući tijela četiri svoja komorata.

 

Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović potvrdio je za "Avaz" da je tokom noći i jutra nastavljena akcija izvlačenja tijela poginulog rudara Fejze Isakovića. - Uspostavili smo protok zraka u prostoriji u kojoj se nalazi tijelo i spasioci su stigli na 6-7 metara od samog tijela, ali s obzirom da je u tom predjelu došlo do urušavanja akcija će potrajati. Da li će to biti 2-3 sata ili 10-ak sati zavisi od strukture materijala koji se obružio. Ako bude ostataka željeza ili urušene opreme onda će akcija potrajti duže. Mi ćemo u svakom slučaju nastaviti sa našim naporima da stignemo i do tijela posljednjeg poginulog rudara, rekao je Nurga Duranović.

 

Kako smo saznali od izvora bliskih rudniku Raspotočje, tokom lociranja i pokušaja dolaska do tijela nastradalih rudara, jedan od članova čete za spasavanje sinoć se povrijedio, te je vozilom Hitne pomoći prevezen u Kantonalnu bolnicu zenica. Saznajemo da je zadobio povrede lijeve ruke, lijeve strane rebara i lijeve noge.  U jučerašnjem izvlačenju tijela učestvovali su članovi spasilačke ekipe iz "Kreke" koji su kazali da je stanje u jami vrlo teško. Podsjećamo, jučer oko 17 sati izvučena su tijela dvojice stradalih - Mehemeda Dizdarevića i Mehmedalije Halilovića, a oko 20 sati i tijelo Fahira Halača.  Nakon toga, još teži posao za spasioce bilo je izvlačenje tijela rudara Hajrudina Bradarca, ali uspjeli su. Hajrudina Bradarca izvukli su iz jame sinoć, pola sata prije ponoći, a njegovo tijelo je identifikovala supruga. Nakon gorskog udara u četvrtak u jami Raspotočje ostala su zarobljena 34 rudara.

 

U petak su spasilačke ekipe uspjele da spasu 29 rudara, dok su peterica smrtno stradala. Stanje u bolnici Prema podacima Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), na promatranju u ovoj ustanovi tokom vikenda ostat će samo jedan povrijeđeni rudar od njih 27, koliko je u četvrtak nakon podneva prebačeno u ovu ustanovu. Uz 26 rudara tamo je hospitaliziran i jedan spasilac.  - Subotnje jutro je u bolnici dočekalo šest rudara na Urgentnom bloku, te jedan na Odjelu traumatologije. Svi rudari s Urgentnog bloka su prije podne poslani na kućno liječenje, dok je jedan rudar zadržan na traumatologiji, jer ima nagnječenje lijevog kuka i lijevog koljena te oba lakta ruku. On će biti zadržan na traumatologiji na opservaciji do ponedjeljka, kada će biti pušten kući - kazala nam je Džanana Hedžić, portparol Kantonalne bolnice Zenica. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)