11 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Septembar 2014 21:54

Počela školska godina

Nova školska godina i u Zeničko-dobojskom kantonu, kako je istakao na press-konferenciji resorni ministar Mirko Trifunović (SDP), počela je danas bez problema u školama koje nisu oštećene ili su u međuvremenu sanirane nakon elementarnih nepogoda, dok će u područnim školama u selima Kolići i Šerići u Zenici, te u dvije osnovne i srednje škole u Maglaju, nastava početi tek 15. septembra. U 62 osnovne i 34 srednje škole u ZDK-u, upisano je ukupno 30.423 osnovca (20 više nego prošle godine) i 17.006 srednjoškolaca (259 manje), a prvi će put u školske klupe sjesti i 3.450 prvačića.

 

- Da nije pomoći Evropske unije, koja je u rekonstrukciju uložila 3,6 miliona KM, ne bismo mogli početi školsku godinu na vrijeme - istakao je Trifunović. Direktor UNDP-a Enis Arifović, koji su i glavni investitori rekonstrukcije i obnove školskih objekata u ZDK-u i u BiH, istakao je kako su za oko 90 školskih objekata namijenili ukupno 16 miliona KM.

 

- U ovom Kantonu radimo na obnovi 15 objekata. Zbog avgustovskih poplava, koje su nam probile i na neka gradilišta, nismo mogli posao obaviti do početka školske godine. Neke ćemo objekte, zbog nemogućnosti obnove, morati srušiti i izgraditi nove. To je u ZDK-u slučaj s područnim školama Bočinja i Lovnica - ističe Arifović. S 3,6 miliona od EU, 600.000 od ZDK-a i 490.000 KM od Federacije BiH, planiraju se uraditi osnovni sanacioni radovi i opremiti učionice, u čemu će pomoći i UNICEF. Tek naredne godine očekuju se veće investicije u objekte.