19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 28 Avgust 2014 23:11

Početak nastave u ZDK

Prema planu i programu nastava za 30.423 učenika u 62 osnovne i 17.006 učenika u 34 srednje škole s području Zeničko-dobojskog kantona počet će u ponedjeljak, 1. septembra.

 

Izuzetak će, prema riječima resornog kantonalnog ministra Mirka Trifunovića, biti neke osnovne i srednje škole u Maglaju i neke područne škole koje pripadaju osnovnoj školi "Ćamil Sijarić“ u Nemili kod Zenice, u selima Kolići, Šerići, Bistrica i Starina, koje su pretrpjele veća oštećenja u majskim i augustovskim poplavama. 

 

- U ovim školama su još uvijek prisutne posljedice elementarnih nepogoda, ali i zbog neprohodnosti puteva i nemogućnosti organizovanja prevoza đaka, te poduzete aktivnosti na sanaciji ovih školskih objekata redovna nastava će malo kasniti - kaže Trifunović. U većini ovih škola sanacioni radovi trebali bi da završe najdalje do 15. septembra i da nakon toga djeca krenu normalno na nastavu. Prema riječima kantonalnog premijera Muniba Husejnagića, razmatrani su svi aspekti održavanja nastave, ali je u prvi plan stavljena sigurnost učenika. 

 

- Djeci koja su sa svojim roditeljima evakuisana iz ugroženih naselja osigurana je nastava u najbližoj obrazovnoj ustanovi trenutnog prebivališta. Ova djeca imati će određene beneficije dok se ne normalizuje stanje u njihovim mjesnim školama - rekao je Husejnagić.  On je istakao da su obezbjeđena finansijska sredstva za sanaciju svih preostalih nezavršenih škola i da se očekuje, najdalje do kraja septembra, da će sve škole biti osposobljene da nastave normalno sa radom u ovoj školskoj godini.