Printaj ovu stranu
subota, 30 Avgust 2014 02:10

CIK uklonio imovinske kartone

Imovinski kartoni bh. političara donedavno su se mogli vidjeti na internetskoj stranici Centralne izborne komisije.

 

Pred oktobarske opće izbore više to nije moguće. Isključivo na zahtjev, mogu se vidjeti u zgradi te institucije. Takva odluka izazvala je niz kritika u javnosti, izvještava iz Sarajeva reporter Al Jazeere Boris Gagić.

 

U Centru za istraživačko novinarstvo mnogo je dokumenata - zemljišno-knjižnih izvoda ili rješenja privrednih sudova. Ažuriraju se 2010. godine objavljeni imovinski kartoni za 160 političara, nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti.

 

"Tako ćemo u toj bazi imati kompletiranu biografiju za sve političare, da se ne oslanjamo samo na imovinske kartone koji u skorije vrijeme neće biti dostupni javnosti", kaže Aladin Abdagić, novinar CIN-a.

 

Koga zanima, kartone može pogledati u zgradi CIK-a, tamo ih pogledati i prepisati, i tako iznijeti iz zgrade.

 

Objašnjenje iz te institucije glasi - podaci su zaštićeni. Iako Izborni zakon Bosne i Hercegovine omogućava uvid u imovinske kartone političara, Državna agencija za zaštitu podataka sudski je tražila da se ti podaci ne objavljuju, što je odobreno. Uz usvojeni pripadajući zakon, CIK tako i postupa.

 

Svake godine uvećava se bogatstvo

 

Profesor iz Sarajeva Suad Arnautović smatra da je CIK, čiji je član, mogao naći bolji model za pregled imovinskog kartona svakog političara.

 

"Mi smo mogli jednostavno te kartone, lične podatke - naprimjer matični broj, kućnu adresu i imena malodobne djece - zatamniti, a ostali dio prikazati", kaže Arnautović.

 

S potezom CIK-a da sa internetske stranice povuče imovinske kartone ne slažu se ni političari koji su sjedili u Parlamentu kada je mijenjan Zakon o zaštiti ličnih podataka.

 

"Daleko veći problemi se stvaraju u društvenim odnosima prikrivanjima, netransparentnosti i muljanjima, kako naš narod kaže", rekao je Halid Genjac, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 

"Ja sam, već na zahtjev Geodetske uprave, dao saglasnost da se sva imovina, moja i članova porodice, dostavi na uvid javnosti. Ne vidim potrebu i razlog da se bilo što krije", kaže Mladen Ivanić, također delegat u Dom naroda državnog Parlamenta.

 

Moraju polagati račune

 

Poznavaoci političkih prilika ocjenjuju da se pokušao onemogućiti uvid u nekretnine ili dionice koje eventualno posjeduju političke elite.

 

"Oni moraju shvatiti da su javne ličnosti, da troše naše pare i da moraju polagati račun građanima Bosne i Hercegovine", kaže Vehid Šehić iz nevladine organizacije Forum građana Tuzle.

 

Novinari koji su bili u zgradi CIK-a te pregledali šta ih zanima uvjereni su kako se trend povećanja imovine političara nije promijenio.

 

"Političari svake četiri godine uvećavaju svoje bogatstvo", kaže Aladin Abdagić.

 

Bogatstvo koje je dijelom stvoreno u politici institucije sistema smatraju tajnim podacima. Skloniti od očiju javnosti imovinske kartone, čiju istinitost ne provjera CIK, ipak neće moći.

 

Izvor: Al Jazeera

Posljednje od

Povezani članci (by tag)