29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Avgust 2014 15:22

Izvještaj CZ o stanju u Kantonu

Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvještava Vas o slijedećem: Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona. 

 

Na području Kantona saobraćaj se odvija nesmetano na svim glavnim putnim pravcima i uslovi za vožnju su povoljni. Na područjuma zahvaćenim poplavama putevi su u lošem stanju tako da se saobraća usporeno i otežano, Na području Kantona javni red i mir narušen je u 5 slučaja, izvršeno je 5 krivičnih djela i registrovano  je 12 saobraćajnih nezgoda. 


Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji. 

Vodostaj rijeka na području Kantona se normalizuje.

 

Stanje na području Kantona se normalizuje.

Trenutno na području MZ Željezno polje, općina Žepče, rade 3 mašine koje je angažovala Kantonalna uprava civilne zaštite ZE-DO Kantona. Takođe, 1 rovokopač i 2 kamiona OS BiH, konstantno su na terenu. Ove mašine su raspoređene i izvode radove na produbljavanju korita rijeke Željeznice na pravcu Donja Golubinja–Čole. Teren je dosta težak i teško je utvrditi, šta je ustvari bilo korito rijeke Željeznice, obzirom da je i putna komunikacija u potpunosti oštećena i djelomično odnešena izlijevanjem navedene rijeke. Općina Žepče je angažovala 2 mašine koje vrše probijanje putne komunikacije iz MZ Mjestova ravan prema mjestu Čole, kako bi se i ovaj alternativni putni pravac osposobio.

 

Općina Zenica:

 

U preoteklom periodu se intenzivno radilo na uklanjanju posljedica uzrokovanih prirodnim nepogodama na širem podučju općine Zenica. Neprekidno se radi na raščišćavanju putnih komunikacija i održavanju minimalne prohodnosti na najugroženijim putnim pravcima nakon pojave novih klizišta.  Trenutno se najviše radi na sanaciji dijela vodotoka na području općine. 

 

I dalje mehanizacija radi  na raščišćavanju nanosa u naselju Topčić Polje. Građevinska operativa radi i na drugim dijelovima općine, na otkopavanju putne komunikacije za selo Sebuje, raščišćavanju naplavina na klizištu Kula, kao i rejonima Nemile, Orahovice i Kolića, gdje se raščišćavaju putne komunikacije, naplavine i klizišta.