Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 04 Avgust 2014 22:09

ZDK prevario Siemens i pacijente

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), predvođena SDP-om, duže od godinu obmanjuje javnost i skoro pola miliona korisnika zdravstvenih usluga u ovom kantonu u vezi s problemom rada CT i uređaja za magnetnu rezonancu (MR) u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ). 

 

Dokaz za to je i faksimil sporazuma Vlade, "Siemensa" i Kantonalne bolnice, do kojeg je došao "Dnevni avaz", a koji zorno prikazuje ko sve vrijeme govori neistine. Kantonalna bolnica, uz saglasnost Upravnog odbora i Vlade, kupila je od "Siemensa" opremu koja je postavljena, ali s obzirom na to da još nije otplaćena, veliki broj aparata nije u funkciji.  Čak i ako se zanemare sve laži izrečene u vezi s dugom višim od dva miliona KM, dovoljno je pročitati ono što je Vlada objavila proteklih mjeseci o slučaju „Siemens". U nekoliko slučajeva donesene su odluke o izdvajanju sredstava, a nikome nije jasno gdje su završili planirani milioni za izmirenje duga u proteklim godinama. 

 

- Vlada ne plaća „Siemens“ mjesecima i kada se dogodi kvar, oni sazovu sastanak i kažu: „Evo, mi imamo 500.000, popravite vi uređaj, pa ćemo ubrzo platiti i ostalo.“ Ljudima u „Siemensu“ stalo je da uređaji rade i da građani imaju zdravstvene usluge. Problem je što je mjesečna rata i bez kvara viša od 98.000, pa za sedam mjeseci ove godine novoprispjeli dug je 700.000 KM. Tako se glavnica neplaćenog duga povećava - kaže naš sagovornik, koji je više puta učestvovao u razgovorima.  Predstavnici Vlade mjesecima su zastupnicima "Siemensa" govorili da je "problem s punjenjem budžeta", a sada kao izgovor koriste da "veliki broj preduzeća zbog posljedica poplava ne radi i time ne uplaćuje svoje obaveze iz kojih se finansira budžet Kantona". 

 

- Dug se vuče iz 2012. i 2013. i nema veze s poplavama. U prilog tome govori sporazum koji je premijer Munib Husejnagić (SDP) potpisao, obećavši da će dug platiti čim se usvoji budžet za 2014. Čak je i opozicija glasala za taj budžet, jer je rečeno da novac ide za otplatu milionskog duga. Ko je pojeo pare, ne zna se - kaže naš sagovornik.  Prema faksimilu sporazuma do kojeg je došao "Avaz", Vlada se obavezala da po usvajanju budžeta, a najkasnije do 31. januara, izmiri svih 1.857.770, 87 KM, što su obaveze do 31. decembra prošle godine. Do danas nije izmirena ni polovina prošlogodišnjih obaveza, kao ni skoro 700.000 KM obaveza u ovoj godini.  "Siemens" je isporučio i održava CT aparat, MR, rendgenske i druge uređaje i opremu u zeničkoj bolnici, ali zbog kvara neki uređaji su već više mjeseci van funkcije. Sada "Siemens" uvjetuje popravku aparata izmirenjem zaostalih obaveza Vlade ZDK. Zanimljivo je da Vlada ne plaća dug za svoj uređaj, ali uredno plaća račune privatnim zdravstvenim ustanovama i bolnicama u Kantonu Sarajevo, koje primaju njihove pacijente iz ZDK te Vladi ZDK fakturiraju preglede.


siemens-zdk1

Posljednje od

Povezani članci (by tag)