29 Novembar 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 29 Juli 2014 02:12

Lakše do usvajanja djeteta

Porodicama u Federaciji BiH uskoro bi se mogla dati mogućnost da se profesionalno bave udomiteljstvom djece koja su iz nekog razloga ostala bez roditelja, ili udomiteljstvom starijih osoba, za šta bi im bila osigurana i novčana naknada, javlja bh. novinska agencija Patria.

 

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike održalo je prezentaciju Nacrta javne politike o udomiteljstvu u Federaciji BiH, kao uvod u seriju javnih rasprava o ovom dokumentu, na kojem će se bazirati nova zakonska rješenja za ovu oblast. A, nova zakonska rješenja trebaju doprinijeti da skoro ni jedno dijete u Federaciji BiH više ne bude smješteno u domove, već u hraniteljske porodice, ili da domovi budu tek krajnje rješenje za djecu koja su ostala bez roditelja.

 

Po ovom konceptu hraniteljske porodice dobivale bi 40 posto od prosječne plaće u Federaciji, odnosno oko 340 KM, a za svako naredno dijete koje prime u svoj dom iznos bi se uvećao za 20 posto. Nacrtom ove politike predviđeno je da jedna porodica može posvojiti maksimalno troje djece.

 

Također, nacrtima ove politike predviđaju se i mnoga druga rješenja, o kojima će se raspravljati do konačnog usvajanja zakona.

 

Vjekoslav Čamber, federalni ministar rada i socijalne politike kazao je za agenciju Patria kako ovo ne znači da će porodice koje su bez zaposljenja moći uzeti troje djece iz nekog od domova i na taj način  sebi obezbjediti mjesečna primanja. Naprotiv, rekao je on, udomiteljskim porodicama novac ne smije biti glavni motiv da posvoje dijete, ali će Federacija BiH novac svako uplaćivati kako bi posvojeno dijete imalo što bolje uslove za život a posvajateljima bilo lakše u njihovim plemenitim namjerama.

 

Cijeli ovaj proces bit će praćen od centara za socijalni rad, a i strogi i jasni zakonski propisi spriječit će svako nastojanje zloupotrebe ove mogućnosti.

 

Razlog pokretanja jedne ovakve politike, rekao je Čamber, jesu naučne činjenice koje kažu da dijete bolje odrasta kada je u porodici, pa makar ona i ne bila njegova biološka, već kada dijete odrasta u nekoj od institucija.

 

U 2013. godini 1.047 djece iz FBiH bila su smještaju u nekoj od institucija za djecu bez roditelja, a čak njih 10 posto su mlađa od tri godine. Taj broj ništa nije manji ni u 2014. godini.

 

"Problem u Federaciji BiH predstavlja komplikovana procedura oko posvajanja djece bez roditelja. Porodicama koje se odluče da posvoje dijete, potrebni su mjeseci hodanja i mnogo papirologije. Mnogi se zbog toga i ne odlučuju ili odustaju od posvajanja djece", rekao je Čamber. Dodao je da bi nova zakonska rješenje trebala biti mnogo jednostavija ali istovremeno i efikasnija od trenutnih.

 

Pretpostavlja se da bi, nakon usvajanja ovakvog zakona, za kratko vrijeme skoro sva djeca bez roditelja našla svoje hraniteljske porodice, piše Patria.