07 Avgust 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 28 Juli 2014 02:42

Reisova Bajramska čestitka

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je danas bajramsku poruku – čestitku. MINA u cjelosti prenosi bajramsku čestitku Reisu-l-uleme: - Braćo i sestre, muslimani i muslimanke,

 

U nedjelju sa akšam namazom ispratili smo mjesec ramazan. U trideset dana posta trudili smo se da našim ibadetima: namazom, postom, zekatom i sadekatu-l-fitrom, postignemo Allahovu milost i oprost.

 

U vjeri se iznad svega mjeri iskren odnos prema sebi, prema drugima i prema Bogu. Allah savršeno zna sve naše postupke; sve što krijemo i sve što pokazujemo. Postom nas Svevišnji Bog poučava: iskrenosti, strpljivosti, pristojnosti, umjerenosti i, nadasve, skrušenosti.

 

Poslanik, a.s., često je isticao važnost obavljanja namaza, davanja zekata, čistoće tijela, dobrih odnosa među supružnicima i komšijama, te brigu za ljude općenito.

 

Ove pobrojane obaveze čine nam se danas još i aktualnijim. Živimo u uvjetima ozbiljne socijalne krize. Veliki broj naših ljudi ostao je bez ikakvih materijalnih sredstava za život, a mnogi i bez vlastitog doma. Oni su sada ispit naše savjesti.

 

Ne može zajednica biti sigurna ako se u njoj gazi ljudsko dostojanstvo, ugrožavaju životi i imovina ljudi.

 

Braćo i sestre,

 

Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo.

 

Zalažimo se za istinu kada god vidimo da se želi naturiti laž.

 

Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita.

 

Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima.

 

Svima, muslimanima i muslimankama u domovini Bosni i Hercegovini i Sandžaku, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih onako kako je to u našoj tradiciji: s porodicom, rodbinom i prijateljima.

 

Bajram šerif mubarek olsun!