Printaj ovu stranu
nedjelja, 20 Juli 2014 05:40

Muftijin iftar za privrednike

U Hotelu Zenica u Zenici organiziran je 16. tradicionalni iftar koji muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović priređuje u saradnji sa h. Ismetom i h. Besimom Begićem za privrednike Muftiluka zeničkog. Poseban gost na iftaru bio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović, koji je u posjetu Muftijstvu zeničkom došao u pratnji zamjenika reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajića. Domaćini iftara, kojem se odazvalo oko 400 zvanica, pored muftije zeničkog, bili su braća h. Ismet i h. Besim Begić, vlasnici firme ''Almy'' d.o.o. Zenica.

 

Nakon riječi dobrodošlice koje je musafirima uputio h. Besim Begić, prisutnima se obratio muftija zenički, ističući: ''Hvala vam što ste nas počastili vašim dolaskom na 16. tradicionalni iftar za privrednike Muftiluka zeničkog. Ovo je dobar znak da nas ramazan međusobno povezuje i zbližava i čini boljim, odgovornijim i solidarnijim. Važno je da izgrađujemo međusobno povjerenje, jedinstvo i dobročinstvo. Važno je da vrijeme u ramazanu, kao najodabranijem mjesecu, posvetimo svojoj duši i da ona osjeti blizinu Allaha, dž.š., i Njegove riječi.'' Muftija je, također, zamolio privrednike da u svom radu vode brigu o svojim uposlenicima i da u komunikaciji sa njima budu blagi i pravedni i da obaveze koje proističu prema radnicima na vrijeme izvršavaju. Također, muftija je zamolio predstavnike političkog života da u narednom periodu ne upućuju jedni drugima teške i ružne riječi, obzirom da smo mi narod lijepe i ukusne riječi. Muftija se zahvalio prisutnim na iskazanoj solidarnosti prilikom nedavnih poplava i klizišta, akcentirajući da to što su dali nije zekat, kako neki razumijevaju, nego je to naša pomoć i naša solidarnost prema našoj braći. Zekat je institucionalna obaveza muslimana i on se daje prema uputstvima Reisu-l-uleme, u Bejtu-l-mal, iz kojeg se pomažu različite ustanove, institucije i socijalno ugrožene kategorije našega društva.

 

Značajna je uloga zekata u formiranju i razvoju društvene svijesti i odgovornosti, samim tim, što institucijom zekata islam izgrađuje i pojedinca i zajednicu, i na taj način čuva jedinstvo zajednice i institucionalni način njenog rada i djelovanja. Reisu-l-ulema Kavazović u svojoj besjedi, između ostaloga, istakao je: ''Mi Bošnjaci imamo svoju zajedničku sudbinu, kao narod, kao zajednica. Hvala Allahu, dž. š., opstali smo kao narod, sačuvali smo državu, ali  naša je velika odgovornost da državu čuvamo i u budućnosti. I ova večer treba nam biti podsjećanje da imamo zajedničku sudbinu, da moramo biti odgovorni, prije svega naspram samih sebe, a ukoliko budemo zajedno, lakše ćemo prebroditi sve poteškoće koje imamo kao narod. Izazova na našem zajedničkom putu imamo, ali lakše ćemo ih prebroditi ako budemo zajedno. Smatram da je dužnost svakog muslimana i muslimanke da okrenemo svoje lice jedni drugima, da ne okrećemo leđa jedni drugima, jer ako budemo okrenuti licem jedni prema drugima na licu ćemo moći vidjeti i tugu i bol, i veselje, i sve drugo što bude pisalo na našim licima moći ćemo pročitati i vidjeti kakav je naš hal, naše stanje. Zbog toga moramo čuvati našu Islamsku zajednicu, ali isto tako moramo znati da Bošnjaci jedino kroz političko djelovanje mogu sačuvati svoj biološki opstanak na ovim prostorima. Zato očekujemo da politička svijest kod Bošnjaka bude na nivou.

 

Također, želim vas pozvati da očuvamo našu bosansku duhovnost, koja je ponekad u opasnosti od onih koji ne razumiju koliko je ona kompleksna, koliko je ona slojevita i koliko ''uvozni recepti'' sa strane mogu ugroziti naše duhovno biće, zbog toga je važno da slušamo naše imame, naše muderise, da čuvamo naše džamije, medrese, tekije, sve ono što je naša bosanska duhovnost i što je nastalo na ovim temeljima, ovdje u Bosni i Hercegovini. Naši pradjedovi primili su islam od uleme i zato je naša islamska tradicija na ovim prostorima prepoznatljiva i utemeljena, ako hoćete i najutemeljenija. Toga moramo biti svjesni.''

Posljednje od

Povezani članci (by tag)