09 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 20 Juli 2014 03:31

Turizam u ZDK sve jači

Turistička ponuda Zeničko-dobojskog kantona posljednjih godina dobija prepoznatljiviji izgled, a ponudama i kvalitetom ova regija je sve aktuelnija u oblasti receptivnog turizma.  Za ovakav napredak razvoja turističke djelatnosti u dolini rijeke Bosne, koja je doskora bio najviše promovirana kao velika industrijska zona, zaslužni su mnogi koji su na vrijeme otkrili brojne ljepote turističke ponude, ali i vrijedne historijske spomenike s kojima se može pohvaliti malo sredina u široj regiji. 

 

Uz rast broja objekta spremnih da prime goste, ali i brojnih aktivnosti kroz čije ponude se nude posjete lokalnim znamenitosti kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine, raste i broj turističkih posjeta i evidentiranih noćenja gostiju.  Tokom prošle godine zabilježen je rekordan broj turističkih noćenja na području Zeničko-dobojskog kantona u posljednjih deset godina. Ostvareno je više od 70.000 noćenja, ali je uspjeh značajniji ako se zna da je ostvareno 45.000 više nego godinu dana ranije, uz manja finansijska ulaganja u razvoj i unapređenje turističke ponude na ovom području.  Broj noćenja stranih gostiju je uvećan je za deset hiljada, a broj noćenja domaćih gostiju za 33.000 noćenja. 

 

Rezultat je ovo kontinuiranih napora turističkih djelatnika Zeničko-dobojskog kantona da se ova regija brendira s originalnom turističkom ponudom, kakva je posjeta starim srednjovjekovnim gradovima i tvrđavama od Tešnja, Maglaja, Vranduka, Kraljeve Sutjeske i Bobovca. Tu su i brojni manji lokaliteti sa značajnim kulturno-historijskim objektima, sportsko-rekreativnom ponudom, u kojoj se posebno ističe ponuda grada Zenice, kao lidera sportskog receptivnog turizma u Bosni i Hercegovini, zatim zavidovićki „Park prirode Tajan“, te nedovoljno iskorištena izuzetna ponuda za razvoj receptivnog vjerskog turizma, sa lokalitetima Karića, Maglaja, Vranduka, Tešnja, Kraljeve Sutjeske, Bobovca, Olova, u kojem je Obelisk kralja Tvrtka i svetište Gospe Olovske, dok se Žepče, kao i Zenica, mogu pohvaliti očuvanjem starog jevrejskog groblja i zeničkom Sinagogom. 

 

U svrhu očuvanja, konzerviranja i obnavljanja kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa na području kantona, Turistička zajednica ZDK je samo tokom prošle godine uspješno realizirala dvadesetak projekata koji se se odnosili na sanacione, konzervatorske radove Starog grada Bobovac, zatim uređenje prilaza Starom gradu u Tešnju, nekoliko arheoloških istraživanja i sanacija kulturno-historijskih objekta, te niz festivalskih, edukativnih, kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija.  Za ove projekte i programe uloženo je oko 192.000 KM, što je uz ulaganja za razvoj i unapređenje turizma rezultiralo da se turistička ponuda i turistički potencijali Zeničko-dobojskog kantona uspješno predstavljaju i promoviraju kao značajna turistička cjelina koju vrijedi posjetiti i doživjeti nešto novo na tlu BiH.