25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 08 Juli 2014 19:20

Brkić odlazi, Heljić ostaje u Vladi

Skupština ZDK razrješila je dužnosti ministricu pravde Romanu Brkić zbog prelaska na drugu funkciju. Stranka demokratske akcije podnijela  je amandman Skupštini za razrješenjem dužnosti i ministrice finansija Sabine Heljić, zbog kako navode u obrazloženju nepoštivanja zaključaka Skupštine. Na Skupštini ZDK nije izglasana smjena ministrice finasija Sabine Heljić, a na inicijativu kluba SDA. U obrazloženju za smjenom ministrice finansija iz SDA navode nepoštivanje zaključaka Skupštine ZDK, jer je tri puta nakon što je Skupština definisala rok, prijedlog rebalansa budžeta nije dostavljen.   

 

"Radi se dakle o budžetu još uvijek o budžetu od 291 milion koji je potpuno nerealan za ovakve uslove iz čega proizilaze svi silni problemi na području ZDK - izjavio je za FTV Ibrahim Plančić, predsjednik kluba SDA u Skupštini ZDK. 

 

"Ministarstvo finasija je bilo gotovo pa dalo rebalans na Skupštinu, međutim desile su nam se poplave. Nakon poplava do ovog momenta totalna je turbolencija i mi ćemo u skorom roku ponuditi Skupštini rebalans - istakla je Sabina Heljić, ministrica finansija ZDK. Iako svjesni da je apsurd smjenjivati ministricu koja svakao radi u Vladi u ostavci, iz SDA smantraju da je ovo loš primjer za ubuduće kako Vlada ne poštuje Skupštinu.  Ne možemo dozvoliti da ova Vlada kojoj je izglasna ostavka 3 mjeseca do izbora diže enormne kredite i pokušava na taj način rješavat probleme, dakle svi znamo da to nisu iskrene namjere nego da je to  jendostavno kupovina glasova do oktobarskih izbora - navodi Ibrahim Plančić, predsjednik kluba SDA u Skupštini ZDK. A do oktobarskih izbora, za one koji čekaju plaću ostalo je još mnogo, dok je za druge kojima se izmiču ministarske fotelje ostalo relativno malo vremena.

 

FTV