Printaj ovu stranu
utorak, 08 Juli 2014 12:58

Zeničani najbolji u BiH

Studenti našeg Fakulteta državni prvaci u europskim ljudskim pravima - Pod upravom neovisne ekspertske organizacije Civil Rights Defenders (do 2011. Švedski Helsinški komitet za ljudska prava), koja ima za svoj osnovni cilj odbranu ljudskih prava – a naročito građanskih i političkih, te da podržava i osnažuje ugrožene branitelje ljudskih prava, na mostarskome Kantonalnome sudu je od 4 – 6 jula 2014. održano kvalifikatorno takmičenje za studente pravnih fakulteta u Bosni i Hercegovini u oblasti europskih ljudskih prava, odnosno simulaciji suđenja pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.


Kvalifikacije predstavljaju razvojni turnir „Futura“ za sve fakultetske timove koji žele uzeti učešće na regionalnome takmičenju. „Futura“ je zapravo logičan korak naprijed, nužan zbog sve većeg interesiranja za regionalni projekt na kojem ne može biti više od dvanaest fakultetskih timova. Učesnici ovogodišnjih kvalifikacija bili su Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli, Pravni fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Pravni fakultet Univerziteta u Vitezu, te Pravni fakultet Univerziteta u Zenici. 

 

Takmičenje je bilo organizirano kao svojevrsni moot court koje se sastojalo od pismene i usmene faze postupka. Po objavi hipotetičkoga slučaja, studenti kreću u istraživanje i pisanje podneska apelanata, koji se žale na kršenje određenih ljudskih prava i osnovnih sloboda zagarantiranih Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda iz 1950. i zastupnika države (respondenata) koji oponiraju apelantima, opravdavajući državu u njezinome miješanju i ograničenju određenih ljudskih prava. Potom slijedi usmena rasprava, na kojoj apelanti s jednog fakulteta i respondenti s drugoga iznose svoju pravnu argumentaciju, odnosno vezuju je s činjenicama hipotetičkoga slučaja pred tročlanim sudskim vijećem, koja su u Mostaru činili ugledni stručnjaci i suci iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.   

 

Ovo takmičenje ima takav model organizacije u kojem jedan pravni fakultet čini njegov debatni klub. Naš Pravni fakultet predstavljen je kroz debatni klub Gorgija, koji je utemeljen na inicijativu doc. dr. sc. Spahije Kozlića, a čiji je predsjednik za ovo takmičenje bio doc. dr. sc. Nezir Pivić. Akademski trener, koji je pripremao i na takmičenje vodio naš tim, bio je mr. sc. Enis Omerović. Svaki fakultetski tim čini šest studenata i dva zamjenska člana. Predstavnici našega fakulteta bili su na strani apelanata: Lejla Zilić (IV), Amina Pivić (III), Admir Hasić (III) i zamjenski član Adi Delić (III), dok su na strani zastupnika države bili Demirel Delić (IV), Vedran Bijelić (IV), Adnan Husić (III) i rezervni član Elbisa Halvadžić (III). 

 

Takmičenje se završilo pobjedom našega kluba! Od ukupno šest mečeva, naši studenti pobijedili su u pet, dok su šesti izgubili s minimalnom razlikom od jednog boda. Ovom pobjedom stekli smo pravo učešća na Regionalnome moot court takmičenju, koje se održava u aprilu 2015. u Crnoj Gori. 

 

Zahvalnost dugujemo upravi Pravnog fakulteta u Zenici i cijelom kolektivu, jer su prepoznali važnost i benefit ovakvih projekata, koji zasigurno otvaraju neke nove mogućnosti za studenta u toku njegova studija. Moot court je izvrsna prilika da se takmičar razvije i uobliči u odličnoga pravnika, da poveća sigurnost i samopouzdanje studenta, posebno kod javnih nastupa, da osnaži karakter jednog mladog čovjeka. S druge strane, ovakve vannastavne aktivnosti donose nužno produbljivanje znanja, učenje govorništvu u sudnici, učenje vođenja “intelektualnoga dvoboja” na vrlo visokoj razini. Povrh svega, ovo takmičenje znači odlično životno iskustvo, jedno lijepo druženje, upoznavanje s kolegama s drugih fakulteta, kao i sa sucima i stručnjacima iz oblasti europskih ljudskih prava iz cijele regije.   

 

PRAVNI FAKULTET UNZE

Posljednje od

Povezani članci (by tag)