Printaj ovu stranu
nedjelja, 06 Juli 2014 13:21

Naredili sapiranje dječijih poruka

Stotinjak porodilja s bebama iz Zenice i Zeničko-dobojskog kantona u petak je protestiralo pred zgradom Vlade ovog kantona. Tokom dvosatnog čekanja da im se neko obrati, njihova starija djeca koja su bila na okupljanju s majkama i najmlađim sestrama i braćom vrijeme su „prekraćivala“ crtanjem cvijeća, ljudi, ali i ispisivanjem zanimljivih poruka na asfaltu. Tako su ispred ulaza u zgradu Vlade ostavljene poruke: „Dajte nam naše pare“, „I mi želimo čokoladu kao vaša djeca“, „Gladni smo“... Nakon dva sata, porodilje i djeca su se razišli, jer im je rečeno da „premijer i ministri nisu u zgradi te se u nju neće ni vraćati“.  Ono što je uslijedilo posebno je šokiralo sve one kojima Vlada ZDK duguje već šest porodiljskih naknada. 

 

- Uslijedila je brza intervencija, ali ne za isplatu novca porodiljama, nego je radnicima na osiguranju naređeno da operu i uklone tragove dječijih crteža i poruka. Slučajno sam se dva sata nakon protesta vratila na plato nekoliko minuta nakon protesta i zatekla šmrkove, čistače... Kad sam ih pitala ko im je naredio da to učine, pokazali su prstom na prozore premijera i ministara. Jedan od poznanika mi je onako, više za sebe, rekao da su im naredili da „saperu frustracije porođenih žena“ - kazala nam je jedna od učesnica protesta.  Novi protesti zakazani su za ponedjeljak ujutro. 

 

- Poručujemo im da smo u ponedjeljak tamo i da će opet s nama biti naša djeca koja će im napisati šta misle o njima. Djeca će im nacrtati još više cvijeća i sunca da im uljepšaju prostor ispred njihove zgrade, te da bi obojili šarene laže kojima nas oni časte već sedmicama, mjesecima - kažu organizatorice protesta.

 

AVAZ

Posljednje od

Povezani članci (by tag)