Printaj ovu stranu
subota, 05 Juli 2014 04:17

Mehanizacija u Topčić Polju

Na nemilskom području nastavljeni su radovi na sanaciji podučja oštećenog i ugroženog nakon poplava i klizišta. U naselju Topčić-Polje nastavljaju se aktivnosti na raščišćavanju terena i na tom lokalitetu angažirana je građevinska operativa koju je mobilizirala Općina Zenica, zatim operativa Federalne uprave Civilne zaštite, ORSBiH i mašina koju je fondacija iz UAE donirala Općini Zenica. 

 

Ukupno je na terenu angažirano 29 voznih jedinica, od toga je 18 kamiona i 11 specijaliziranih teških građevinskih mašina. 

 

Planirano je da se u narednih sedam dana radi na raščišćavanju klizišta sela Šerići, zatim na donjem dijelu puta Volin potok - Šerići i lokalitetima sela Vukotići. Nakon završetka tih radova planiran je izlazak geologa na gornji dio klizišta Šerići i ukoliko geolozi daju pozitivno mišljenje u narednih desetak dana mogao bi se očekivati početak raščišćavanja ovog lokaliteta. 

 

Prema planu Štaba u narednim danima uslijediti će raščišćavanje putnih komunikacija i otkopavanje zatrpanih kuća na lokalitetu Mala Rijeka i Orahovica, održavanje prohodnosti alternativnog puta za selo Bistricu i otkopavanje pristupnog puta ispod ceste na klizištu Kula. Raščišćavaju se novi nanosi na lokalitetu Dubovački potok - Orahovička rijeka i objekti u rejonu sela Starkuće, koji se nalaze uz putni pravac Nemila - Bistričak. 

 

Sagledano je stanje vodotoka na ovom području s posebnim osvrtom na vodotok uz saobraćajnicu Nemila - Bistričak - Žičara - Volin potok, sve do klizišta Šerići. 

 

Da bi se vodotok vratio u prvobitno korito i smanjila opasnost od ponovnog izlivanja i prekida dijela komunikacije za čitav sliv neophodna je hitna intervencija. Tako će se uputiti zahtjev nadležnom kantonalnom ministarstvu i za odobrenje neophodnih sredstava i osiguranje potrebne mehanizacije za dio sanacije vodotoka Ograinski most - Žičara - Volin potok.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)