Printaj ovu stranu
utorak, 01 Juli 2014 18:47

Dvosatno upozorenje policajaca

Članovi sindikata Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona organizirali su danas, od 10 do 12 sati, pred zgradom MUPZDK-a “štrajk upozorenja” i na taj način prosvjedovali zbog neisplate plaća i drugih naknada u zakonski predviđenim rokovima. 

 

- S obzirom  na to da Vlada ZDK-a nije ispoštovala naš uslov da isplate plaće u zakonski predviđenom roku, do 30.juna trebali smo dobiti platu za peti mjesec, mi ih nismo dobili i stupili smo u štrajk upozorenja - obrazložio je odluku o štrajku Almir Salkičević, predsjednik sindikata policije ZDK-a. Na ranijem sastanku s Kantonalnim odborom sindikata, premijer Vlade ZDK-a u ostavci Munib Husejnagić upoznao ih je da trenutno neće moći ispoštovati zahtjev Sindikata policije da isplati zarađene plaće za maj. Policija je zbog toga odlučila da počne štrajk upozorenja, na način da se štrajk u većini provodi na radnim mjestima i neće se ići na okupljanja ispred zgrade Vlade ZDK-a ili druga veća okupljanja. Sindikat policije je dobio obećanje od premijera Husejnagića da će do 30. jula Vlada isplatiti plaće i naknade, i da će u narednom periodu ispoštovati isplatu naknada u zakonski predviđenom roku. 

 

- Nakon ovoga, ako Vlada ne ispuni naše uslove, slijede rigoroznije mjere, pod kojima podrazumijevamo sve ono što je zakon predvidio i sve ostale radnje koje su u skladu sa zakonom - kaže Salkičević.  Članovi Sindikata policije zamjeraju kantonalnoj vladi zbog odnosa prema zaposlenim u policijskim organima, koji su tokom maja imali i povećen obim poslova tokom prirodne nepogode. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)