Printaj ovu stranu
petak, 27 Juni 2014 05:15

Marš mira 2014

Prema usvojenom programu manifestacije obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice jula 1995. godine u zaštićenoj zoni UN, "Marš mira 2014“ počinje 8. jula u osam sati iz  Nezuka kod Sapne i završava se dva dana kasnije u Memorijalnom centru Potočari u 17.00 sati.


        Pored učesnika "Marša mira 2014“, u Memorijalnom centru Potočari biće organizovan doček kolone moto bajkera, učesnika biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica i Beograd -  Srebrenica.
        Dan kasnije kretanja iz Nezuka, iz Žepe će krenuti kolona, koja će se u Potočarima pridružiti učesnicima "Marš mira 2014“ Nezuk - Potočari.
         Kolona iz Žepe će prvu pauzu napraviti u Kruševom Dolu, pedesetak kilometara od Srebrenice, gdje će prisustvovati otkrivanju spomen-obilježja srebreničkim ljekarima i pilotima, nastradalih u helikopterskoj nesreći 7. maja 1995. godine.
        Predsjednik pododbora "Marša mira 2014“ Hamdija Fejzić,  kazao je da su ovaj odbor i stručni tim Oružanih snaga BiH (OSBi) ispitali stazu Nezuk - Potočari, jer se sumnjalo u površinska neeksplodirana sredstva, koja su se mogla pojaviti tokom majskih poplava.
        "Staza je sigurna, otklonjeni su odroni i nanosi, a ostalo je da se dovrše dva mosta u Baljkovici i Glumini. Radovi na ovim mostovima biće završeni za tri dana“, rekao je Fejzić, dodajući da se za ovu manifestaciju do sada prijavilo četiri hiljade učesnika iz svih zemalja svijeta.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)