27 Mart 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 18 Juni 2014 20:10

Problemi s podacima o ugroženim

Na sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona glavna pažnja posvećena je stanju na klizištima u ugroženim područjima. Raspravljano je o načinu praćenja situacije sa klizanjem tla naročito iz razloga što se u zadnjih nekoliko dana pojačao intenzitet padavina. Dogovoreno je da se sa općinskim nadležnim službama i općinskim štabovima civilne zaštite iznađu modaliteti stalnog monitoringa dok se zvanične institucije ne izjasne o načinima njihovog saniranja.


Ovo je bitno učiniti iz više razloga, a najvažniji od svih je da se stekne cjelovita slika putem analize kompletnog stanja na klizištima na području Kantona. Jer, od tih podataka ovisi mnogo drugih narednih aktivnosti, ali o tome ovisi i vrijeme povratka evaukisanih lica svojim domovima. S druge strane, za područja klizišta za koja se neupitno utvrdi da se ne mogu trajno sanirati, bit će predloženi modaliteti zbrinjavanja porodica čije kuće su ili zatrpane klizištima ili se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini. 

 

Naloženo je članovima Kantonalnog štaba civilne zaštite zaduženim za problematiku klizišta kao  i smještaja evakuisanih lica da što prije sistematizuju podatke koje im moraju dostaviti općinske resorne službe kao i općinski štabovi civilne zaštite. Ovom prilikom konstatovano je da u nekim općinama Kantona ovaj proces prikupljanja podataka o stanju klizišta i stambenih objekata u njihovoj blizini sporo teče pa će biti upućena naredba općinskim štabovima civilne zaštite da što odgovornije pristupe ovom poslu i u što kraćem roku dostave podatke Kantonalnom štabu civilne zaštite.

 

Uz to, primjećena je i nekonzistentnost i neusklađenost podataka dostavljenih iz općina Žepče i Zenica o evakuisanim licima u smislu mogućnosti njihovog povratka kućama. Stoga, zaključeno je na sjednici Štaba, mora se što prije sačiniti katastar klizišta u općinama i dostaviti izvještaj da li su poduzete mjere za njihovo saniranje. 

 

Press služba KŠ CZ ZDK