25 Septembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 17 Juni 2014 01:55

Potpisane boračke stipendije

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko - dobojskog kantona je potpisivanjem ugovora o stipendiranju u Zenici i Žepču započelo proceduru stipendiranja studenata-branilaca i članova njihovih porodica za studijsku 2013./2014.godinu.  Za ove potrebe u budžetu Kantona planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 1.477.500 KM. Visina godišnje stipendije je 800 KM za studente prve godine I ciklusa studija i 1.200 KM za studente druge i ostalih godina. Ove stipendije isplaćuju se u osam jednakih rata i to po 100 KM za studente prve godine, a za ostale po 150  KM.

 

- Po objavljenom konkursu zaprimljeno je 2.148 zahtjeva, a dodijeljeno 1.365 stipendija. Nažalost, nismo bili u mogućnosi svima izaći u susret, kazao je ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Nedžad Lokmić (SDP). On je značajno kašnjenje, jer se stipendije potpisuju i dodjeljuju na kraju umjesto na početku školske godine, opravdao "objekivnim okolnostima, koje uključuju i vanredno stanje zbog elementarnih nepogoda". Ministar nije studentima objasnio kakve veze imaju vanredno stanje i nepogode od 15. maja, sa stipendijama koje su trebale biti dodjeljene pije osam osam mjeseci, kad je trebala započeti isplata stipendija. 

 

Za Zenicu je ove godine opredjeljeno 328 stipendija, u ukupnom iznosu od 355.200 KM. Ministar Lokmić potpisao je ugovore o dodjeli stipendija sa studentima u svim općinama Kantona, i to u četvrtak u Maglaju i Zavidovićima, u petak u Brezi, Varešu i Olovu, u ponedjeljak u Visokom i Kaknju, dok će stipendije za Doboj Jug, Usoru i Tešanj biti potpisane danas, 17. juna.