20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 11 Juni 2014 22:48

Skupština protiv Izvještaja o budžetu

Skupština Zeničko dobojskog kantona na današnjem nastavku 57. sjednice, prekinute 28. maja, nije prihvatila Izvještaj o izvršenju kantonalnog budžeta za prošlu godinu. Izrečene su primjedbe o nerealno planiranom budžetu, koji je na kraju rezultirao sa deficitom od oko 26 miliona maraka. S druge strane, većinom glasova podržan je Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, kao i Službe za zapošljavanje za prošlu godinu.

 

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK je u prošloj godini poslovao sa prihodom od oko 146 miliona maraka, pri čemu su ostvarene uštede prije svega kroz smanjenje troškova liječenja izvan Kantona, te smanjenju izdvajanja za bolovanja, kazao je direktor Senaid Begić. Skupština je podržala izvršenje finansijskog plana ZZO, ali su izrečene i primjedbe na povećanje plata uposlenih, te prijem kako je rečeno, velikog broja pripravnika.  Nisu utrošena ni sredstva za adaptaciju zgrade u kojoj je smješten Zavod.

 

Veća rasprava vođena je i povodom Izvještaja o izvršenju Finansijskog plana Službe za zapošljavanje. Direktor Ratko Orlandić je podsjetio, da nisu doznačena planirana sredstva od federalnog zavoda. Istakao je, da primjedbe o takozvanom zapošljavanju stranačkog kadra nemaju osnova, jer se sve radilo u skladu sa statutom, a nadležne institucije će utvrditi da li je bilo nezakonitog zapošljavanja. Finansijski plan Službe za zapošljavanje za prošlu godinu ipak je, nakon šire rasprave dobio potrebnu većinu, a do kraja sjednice razmatrane su Informacije o poticajnim sredstvima privredi, te o zastupljenosti konstitutivnih naroda u kantonalnih organima i institucijama.

 

 (Š.B. rtvze)