Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 02 Juni 2014 17:06

SIPA: primili 377 poziva

 Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u maju 2014. godine registrirali su ukupno 377 poziva na telefonskoj liniji "Krimolovci“, od kojih su 154 ocijenjena neozbiljnim. 

 

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 80 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja. 

 Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo zloupotreba položaja i neovlašteni promet opojnim drogama.  Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 80 je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po četiri je postupala i SIPA.  U izvještajnom periodu pristigle su 43 povratne informacije od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem "Krimolovaca“. 

 

 Na osnovu toga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, te četiri izvještaja na dalju ocjenu. Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 143 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci“ - 080 020 505, saopćeno je iz SIPA-e.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)