Printaj ovu stranu
nedjelja, 01 Juni 2014 11:20

Izvještaj CZ ZDK

Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvještava Vas o slijedećem: Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona. Evidentirano je 350 poziva građana,  koji traže razne informacije povodom nastalih nepogoda. 

 

Dionica magistralnog puta M-17 Maglaj-Doboj (u mjestu Kosova) do daljnjeg je zatvorena za saobraćaj. Na obilaznom pravcu-regionalnom putu R-465 preko Ševarlija, teretna vozila (do 4 metra visine) povremeno se propuštaju po posebnom režimu (naizmjenično, iz jednog pa onda iz drugog pravca, u ovisnosti od frenkvencije vozila), dok putnička vozila ovom obilaznicom saobraćaju bez ograničenja, ali sporije. Na području Kantona javni red i mir  narušen je u 5 slučaja, izvršeno je 1 krivično djelo i registrovano je 6 saobraćajnih nezgoda. Vodostaj rijeka na području Kantona je normalan. Temperatura zraka u Zenici je  +11 0C, na području Kantona  od  +9  0C do +19 0C, oblačno sa kišom

Temperatura:

 

Na području Kantona, radi se na uspostavljanju putnih komunikacija, sanaciji terena, osiguranju klizišta (odvodnjom vode iz tijela klizišta), uklanjanja nanosa na ulicama gradova, kao i iz stambenih objekata. Takođe se vrši redovna deratizacija, dezinsekcija i dezinfekcija terena i stambenih objekata i prostora koji su bili zahvaćeni poplavama.

 

Općina Zenica:

 

Na sjednici  Općinskog štaba civilne zaštite analizirao je do sada poduzete  mjere i aktivnosti  na području zahvaćenom prirodnom nesrećom uzrokovanom poplavama i klizištima. Štab je planirao  zadatke za nastavak djelovanja tokom ovog vikenda. Zaključeno je  da građevinska operativa i u dane vikenda nastavlja  s  planiranim aktivnostima.

I dalje se nesmanjenim intenzitetom i svom raspoloživom mehanizacijom i ljudstvom nastavlja  s raščišćavanjem i osposobljavanjem  putnih komunikacija na cijelom području općine i održavanju njihove minimalne prohodnosti. Također  se nesmanjenim intenzitetom  nastavljaju  poduzimati dogovorene mjere i aktivnosti na klizištu Kula-Miljkovići. Ekipe civilne zaštite  neprekidno intervenišu na terenu zajedno sa predstavnicima nadzornog organa. Pored  već postojeće mehanizacije na  toj lokaciji danas je angažovana i specijalizovana  mašina za kopanje  drenažnih kanala, kojim se odvodi voda iz tijela klizišta, i neprekidno odvozi nagomilana zemlja. Napominjemo da je putna komunikacija prema Babinskom slivu prohodna, ali da je zbog radova i dalje na snazi uspostavljeni režim saobraćaja. Zbog sigurnosti na tom lokalitetu dolazi do povremene obustave saobraćaja kako je to ranije najavljeno. Na klizištima na cijelom području općine  vrši se monitoring i postupa po nalozima geologa. Prema  iskazanim potrebama  sa terena nastavlja se dostava  drenažnih cijevi i nasipnog  materijala za pukotine u klizištatima. Na putnim pravcima  Nemila-Bistričak-Žičara-Volin Potok,  zatim  Topčić Polje-Bistrica-Starina i Nemila-Orahovica  nastavljaju se potrebni radovi nesmanjenim intenzitetom uz angažovanje mehanizacije.  Na današnjoj sjednici Štab  je upoznat s preliminarnim  izvještajem  o potrebama za drenažnim cijevima i cijevima za sanaciju pokidane vodovodne  mreže na svim ugroženim lokacijama.  Zdravstveno-epidemiološka situacija na cijelom području općine i dalje je pod kontrolom ali zahtijeva stalno praćenje. Crveni križ nastavlja s realiziracijom  planiranih  aktivnosti. 

 

 

DIREKTOR

Sead Džanović, 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)