Printaj ovu stranu
srijeda, 28 Maj 2014 19:29

Šteta 500 miliona,5.000 raseljenih

Prema prvim procjenama, direktne štete od elementarnih nepogoda na području ZDK kreću se oko 500 miliona maraka, rečeno je na današnjoj sjednici kantonalne skupštine. Vrlo brzo općinske komisije bi trebalo da okončaju izvještaje sa terena, kako bi se bilo spremno za skoru donatorsku konferenciju. Informacija o posljedicama prirodne nepogode uvrštena je vanredno na Skupštinu, a ranije predloženi dnevni red bit će razmatran na sjednici početkom juna.

 

Komandant Štaba civilne zaštite Edin Terzić je istakao, da su najviše stradala područja općina Maglaj, Zenice, Žepče, Zavidovići, Olovo i Vareš, te da je iz svojih domova evakuisano oko 5.000 lica. Najveća su oštećenja na stambenim objektima i putnim komunikacijama. Krizni štab Ministarstva zdravstva od prvih dana nepogode poduzeo je neophodne mjere i prioritetne akcije na zdravstvenom zbrinjavanju evakuisanog stanovništva. Ministrica zdravstva Senka Balorda posebnu zahvalnost je izrazila Domu zdravlja Zenica i Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo. Ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva, Bojan Bošnjak je ukazao da je na teren proteklih dana distribuirano do 50 tona stočne hrane,a od federalnih robnih rezervi očekuje se dodatnih 100 tona.

 

ZDK bi trebao biti spreman za skoru donatorsku konferenciju, izjavio je premijer Munib Husejnagić. Svoj posao treba da ubrzaju općinske komisije za procjenu šteta. Skupština je kasno popodne trebala usvojiti konkretne zaključke a prema najavama,Vlada bi do kraja ove sedmice mogla staviti van snage Odluku o proglašenju stanja od prirodne i druge nesreće,pri čemu su neke općine to već učinile.

(Š.B. rtvze)

foto: J. Hadžić

Posljednje od

Povezani članci (by tag)