28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 28 Maj 2014 05:04

Husejnagić- šteta 500 miliona

Kako je kazao premijer Munib Husejnagić prema preliminarnim informacijama u ovom kantonu je registrirano više od 2.000 klizišta većih i manjih koja ugrožavaju stambene objekte, a preliminarni iznos šteta iznosi oko 500 miliona KM. 

 

- Ovo su preliminarni rezultati i oni nisu tačni, ali to se procjenjuje jer je mnogo klizišta. Uništeno je mnogo komunalne infrastrukture kako puteva, tako i vodovoda i kanalizacija te privrednih subjekata - kazao je premijer. 

 

Trenutno su ovom kantonu u fazi prikupljanja konačnih informacija o nastalim štetama, a trebala bi biti inovirana Kantonalna komisija za procjenu šteta čiji će zadatak biti davanje podrške općinskim komisijama, a cijeli posao trebao bit završen za sedam dana.  Husejnagić kaže da će podaci biti proslijeđeni nadležnima na državnom nivou u cilju organiziranja donatorske konferencije. 

 

Ovom kantonu potreba je hitna pomoć u gorivu i opremi za ponovnu sjetvu jer su udruženja poljoprivrednih proizvođača istakla da im je sve to potrebno u narednih nekoliko dana kako bi zasijali novu sjetvu i da bi dozrela u ovoj sezoni. 

 

- Potrebna su sjemena, zaštita, prehrana, gorivo i mehanizacija - pojasnio je Husejnagić.