17 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 28 Maj 2014 05:09

Kako spriječiti pojavu klizišta

Potencijalna opasnost od klizišta može se preduhitriti, a Društvo za geotehniku Bosne i Hercegovine izdalo je upute građanstvu kako se ponašati i šta raditi kako do klizišta ne bi došlo ili kako bi njegove rušilačke razmjere bile što manje. Navedeno je šta poduzeti ako se poveća nivo vode u bunarima, šta raditi nakon sječe šume, te čime popuniti pukotine u zemlji.

 

Imajte dobre komšijske odnose i zajednički regulišite odvodnju površinske vode. Nije preporučeno uvođenje površinskih voda u kanalizacioni sistem, osim ako je dovoljno velik da primi površinske vode. Površinske vode, niz padinu, treba odvesti površinskim kanalima, a ne podzemnim cjevovodom - izjavio je dr.sc. Zekan.

 

- Ako imate kopani bunar i u slučaju intenzivnih padavina i porasta nivoa vode u bunaru, treba odmah crpiti vodu do dna. Što je niži nivo vode u bunaru, to je veći depresioni lijevak i veća je čvrstoća tla u okolini. Također, površinske vode na padini treba odvesti što kraćim putem niz padinu. Poželjno je da se kanali pripreme prije padavina, a najbolji su od betonskih kanalica ili betonski kanali, ali mogu pomoći i zemljani kanali, koje treba praviti tako da što više obuhvate slivno područje padine - saopćio je dr. sc. Sabid Zekan, predsjednik Društva.

 

On je istaknuo da se pukotine trebaju napuniti glinovitim tlom, a nikako šljunkom ili pijeskom. Osim toga, padine moraju biti uređene i kultivisane, te očišćene od šiblja i korova. 

 

- U slučaju erozije postavite drvene trupce okomito na bujični tok. I šume su korisne jer šumska stelja prima veliku količnu vode i ima ulogu amortizera, tako što zadržavaju vodu duže vrijeme do sušnog perioda i ne dozvoljavaju isušivanje tla, te stvaranje pukotina isušivanjima. Nakon sječe šume, treba pristupiti pošumljavanju - navodi dr. sc. Zekan.

 

Potporni zidovi trebaju imati drenažni sistem, a ako nemaju onda treba uraditi otvore u zidu kroz koje će se voda procjeđivati.

 

-  Ako imate septičke jame, potrebno ih je isprazniti prije proljetnih kiša, a drenažne sisteme treba graditi samo uz preporuku stručnih lica. Nepravilna izrada drenažnog sistema može napraviti veću štetu nego korist - poručuje naš sagovornik. 

 

Profesor Zekan pojasnio je da je većina klizišta tokom maja ove godine u BiH nastala u prašinasto-pjeskovitim tlima, a manje u glinovitom tlu i imala su karakter brzih klizišta i blatnjavog toka. Nastala su zbog zasićenja strukture tla vodom i zbog porasta nivoa podzemnih voda. - Istovremeno tla nisu mogla tako brzo ispustiti ili ocijediti vodu iz sebe - izjavio je dr.sc.Zekan.