28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 26 Maj 2014 19:16

Sastanak Štaba CZ Zenica

Općinski štab civilne zaštite Zenica nastavlja pratiti i redovno analizirati stanje na području općine pogođenom poplavama. I jutrošnjom sjednicom  Štaba  predsjedavao je načelnik općine  Husejin Smajlović.

Sva raspoloživa mehanizacija je angažovana i raspoređuje se po prioritetima na  osnovu zahtjeva mobilnih timova i nadzornog organa.

Radi se prema utvrđenom planu djelovanja na uspostavi urednog snabdijevanja električnom energijom, dovođenju signala telekomunikacija i saniranju vodovoda.

Građevinska operativa i dalje poduzima sve potrebne radnje i mjere na  putnom  pravcu  Nemila-Dom Bištričak- Šerići,  do potpune uspostave komunikacije na tom dijelu općine. U toku dana  se očekuje osposobljavanje  puta za minimalnu prohodnost terenskih vozila.

Danas je  građevinska operativa  angažovana na  području sela Kolići, Smajići, Jasrebac ,Vukotići i Šerići.

U završnoj su fazi radovi na području Babinskog  sliva, na kizištu Kula. Pristupit će se stabilizaciji klizišta, a o uspostavi i režimu saobraćaja na ovom području građani će biti  blagovremeno informisani.

Štab je analizirao stanje klizišta na terenu. Prema ocjenama geologa za sada nema novih klizišta. Po prioritetima  poduzimaju se  interventne mjere.

Formirani su timovi geologa sa zadatkom da izvrše stručni monitoring na klizištima po prioritetima  (po nalogu geologa) u Spahićima, Maloj Rijeci, Kolićima, Bistrici i Hecama. Stručnjaci će utvrditi veličinu klizišta, ugroženost ljudi, objekata i komunikacija te sačiniti evidenciju, radi poduzimanja daljih neohodnih mjera.

Štab je odlučio da na teren  zahvaćen klizištima uputi i ekipe civilne zaštite koje će mještanima  dati upute kako interventno djelovati. Preporuka  lokalnom stanovništvu je da  kopaju  kanale za odvodnju vode  iz tijela klizišta i nasipaju  pukotine u klizišta.

Zdravstveno-epidemiološka situacija  na cijelom području općine Zenica se svakodnevno izviđa i prati.

Konstatovano je da je epidemiološka i zdravstvena situacija na području općine pod kontrolom. Sve protivepidemijske mjere, dezinfekcija i dezinsekcija   kontinuirano se provode .

Svi koletivni smještaji se uredno  snabdijevaju hranom i drugim neophodnim potrepštinama sa organizovanih punktova u saradnji Štaba i Crvenog križa.

Molimo  građane i organizacije da se pridržavaju naredbi Općinskog štaba civilne zaštite.

 

Press Općine Zenica

 

 

Povezani članci (by tag)