Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 26 Maj 2014 03:43

Bez zapošljavanja u 2014

Većina malih i srednjih kompanija u Bosni i Hercegovini, tačnije njih 80 posto, nije struktuirano planiralo nova zapošljavanja u 2014. godini, odnosno nema predviđen budžet za zapošljavanje novih uposlenika, pokazalo je istraživanje portala Posao.ba za prvi kvartal 2014. godine o temi ''Planovi bh. kompanija za zapošljavanje''. 

 

Nepovoljne prilike na tržištu ne dozvoljavaju planiranje novih radnih mjesta, a poslodavci očekuju programe zapošljavanja. Nova radna mjesta mogu se očekivati u 12 posto kompanija koje u 2013. godini nisu tražile radnike, te planiraju otvaranje novih radnih mjesta u 2014. godini, rezultati su istraživanja. 

 

Rezultati su pokazali i da 30 posto kompanija u BiH nije zapošljavalo nove radnike u posljednje dvije godine. 

 

Preduzeća ne isključuju mogućnost da će otvarati nova radna mjesta, a ta činjenica pokazuje da se najveći broj novih radnih mjesta u tim kompanijama otvara neplanski, pa čak i stihijski jer nepovoljne prilike na tržištu ne dozvoljavaju godišnje planiranje zapošljavanja. 

 

Uprkos tome, postoje i primjeri pozitivnih kretanja, jer 12 posto kompanija koje nisu zapošljavale u protekloj godini su za 2014. godinu planirale otvaranje novih radnih mjesta. Istraživanje je u najvećoj mjeri obuhvatalo kompanije koje u proteklom periodu nisu aktivno i planski tražile radnu snagu, a pokazalo je da 30 posto takvih kompanija nije uopće zapošljavalo nove radnike u posljednje dvije godine. 

 

Rezultati pokazuju da veliki broj poslodavaca očekuje subvencije i programe zapošljavanja od zavoda, te da zapošljavanja planiraju stihijski nakon oglašavanja poziva za ovakve programe. Nasuprot tome, rezultati istraživanja su pokazali da velike kompanije, 13 posto u ukupnom uzorku istraživanja, planiraju i imaju prostora za zapošljavanje u 2014. godini. 

 

Male kompanije u BiH koje su obuhvaćene istraživanjem, prilikom zapošljavanja uglavnom se oslanjaju na preporuke rodbine i poznanika u procjeni kandidata i njihov prijem u radni odnos, dok se srednje i velike kompanije odlučuju na profesionalne usluge specijaliziranih servisa za zapošljavanje. 

 

U 56 posto ispitanih kompanija koje su najvećim djelom manja preduzeća, odluku o zapošljavanju donosi isključivo direktor, dok svega šest posto kompanija ima odjel za ljudske resurse zadužen za brigu o postojećim i novim uposlenicima. 

 

Kada je riječ o kadrovima koje kompanije najviše traže, to su prodaja, 25 posto, administracija i logistika, 25 posto, te zanati, 15 posto. 

 

Najmanje traženi su kadrovi iz oblasti menadžmenta, dva posto, finansije, dva posto, te fizička radna snaga, sedam posto. 

 

Više od 33 posto kompanija koje su zapošljavale u protekle dvije godine, najvećim dijelom se odnosi na mala preduzeća, uradilo je to  putem preporuke, a svega osam posto kompanija je prilikom zapošljavanja koristilo internet, radio ili novine.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)