Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 26 Maj 2014 05:40

Oprez- pomjerena minska polja

Centar za uklanjanje mina BiH upozorava stanovništvo da na poplavljenim područjima, kao i na područjima na kojima je došlo do klizišta, postoji mogućnost da su vodene bujice i klizišta pomjerile pojedina minska polja i odnijele znakove minske opasnosti.  

Centar će u saradnji s entitetskim civilnim zaštitama i civilnom zaštitom Brčko Distrikta identifikovati i ažurirati područja koja su bila zahvaćena poplavama i klizištima usljed prirodnih nepogoda, a što je za posljedicu moglo imati pomjeranje mina na sumljivim opasnim područjima i prereuzeti sve neophodne mjere na prevenciji građana. 

 

Prema raspoloživim podacima Centra za uklanjanje mina u BiH najugroženija područja od mina su regije Doboja, Maglaja, Olova, Unsko sanskog-kantona i Bosanske posavine koja su i trenutno najviše pogođena poplavama. 

 

Takode, Centra upozorava stanovništvo da je minska opasnost u velikoj mjeri prisutna u slivovima rijeka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje. 

 

Upućen je poziv građanima poplavljenih područja i područja pogođenih klizištima da dostave ukoliko uoče minsko eksplozivna sredstava raspoložive informacije Centru za uklanjanje mina u BiH (033 253 800) i civilnim zaštitama u BiH i ista ne diraju. 

 

Do danas, u 2014. godini u BiH registrovano je šest minskih nesreća pri čemu su četiri osobe smrtno stradale, a osam osobe povrijeđeno, podsjeća Centar za uklanjanje mina u BiH.  

Posljednje od

Povezani članci (by tag)