27 Novembar 2021
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 23 Maj 2014 22:18

Moguća nova klizišta i poplave

Nakon što je na današnjoj sjednici informirana od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda o meteorološkim i hidrološkim prognozama za period od 24. do 27. maja ove godine, Vlada Federacije BiH izdala je upozorenje građanima u kojem se kaže: 

 

„U noći s petka na subotu, naročito u dane vikenda, očekuje se nestabilna vremenska situacija praćena kišom, pljuskovima, grmljavinom, mjestimično i gradom. Više padavina se očekuje u sjevernim, sjeveroistočnim i lokalno u centralnim dijelovima Bosne.


Na dan 22.5.2014. godine vodostaji na svim rijekama u Federaciji Bosne i Hercegovine su u laganom opadanju i najvećim dijelom ispod kota redovne i vanredne odbrane od poplava. Prema navedenoj vremenskoj prognozi, iako je količina prognoziranih padavina slabog do umjerenog intenziteta, usljed visokog indeksa prethodnih padavina i zasićenosti tla vodom, mogu se očekivati povećanja vodostaja na područjima zahvaćenim padavinama.


Zbog novih padavina, postoje izgledi za pojavu novih i ponovno aktiviranje već postojećih klizišta.


Tim povodom građani se posebno upozoravaju da izbjegavaju boravak u zonama i objektima registriranih i aktivnih klizišta i neposredno uz vodotoke“ – kaže se u upozorenju Vlade FBiH. 

 

                                                                                           URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU