29 Maj 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 22 Maj 2014 14:42

Odluka CZ o stanju nesreće

 Na osnovu uvida u stanje na terenu Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je u općinama Visoko, Olovo, Vareš, Breza, Usora, Kakanj, Tešanj, Zavidovići i Doboj-Jug prestala neposredna opasnost po ljudske živote.  Iz ovog zaključka izuzete su općine Zenica i Maglaj, te dijelom Žepče, ali je i dalje na snazi odluka Vlade Kantona o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće na području cijelog kantona. 

 

Na tri općine, izuzete iz zaključka o prestanku neposredne opasnosti, Kantonalni štab civilne zaštite će u narednom periodu usmjeriti svoje aktivnosti i interventno djelovati na sprečavanju ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara.  U općinama gdje je prestala neposredna opasnost po ljudske živote, Kantonalni štab će selektivno djelovati, a oformljene komisije će, u skladu sa usvojenom metodologijom definisanom na nivou Federacije BiH, započeti postupak utvrđivanja materijalne i nematerijalne štete prouzrokovane poplavama. 

 

Najveći broj aktivnosti će se sada usmjeriti na područje nemilskog kraja i mjesnoj zajednici Željezno polje, kao i sva ostala područja s kojima još nije uspostavljena puna komunikacija. Fokus aktivnosti bit će na daljnjoj izgradnji i otvaranju putnih i drugih komunikacija, a nastavit će se organizovati dostava hrane i higijenskih potrepština, medicinska, vatrogasna i svaka druga neophodna oprema kao i sredstva zaštite. Štab će se angažirati na uspostavljanju putnih komunikacija kroz dva alternativna pravca koji će omogućiti da se dopre do tih naselja. Treći prioritet i pravac aktivnosti Štaba bit će usmjeren na općinu Maglaj gdje će se vršiti intervencije i pomagati na uspostavi sistema u svim oblastima života. U ovoj općini potrebno je prvenstveno dovršiti proces čišćenja organskog i neorganskog otpada, kako ne bi došlo do zaraze ljudi i životinja. 

 

U tom cilju, svim općinama naloženo je da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu općinama Maglaj, Žepče i Zenica, i to u svim aktivnostima vezanim za raščišćavanje i otklanjanje posljedica poplava. Štab je donio također i odluku da se za potrebe Direkcije za robne rezerve nabavi interventna količina različitih roba, materijalno - tehničkih sredstava i goriva.