Printaj ovu stranu
subota, 17 Maj 2014 16:58

Najteže u nemilskom kraju

Općinski štab civilne zaštite Zenica procjenjuje da je najteža situacija u naseljima šireg nemilskog kraja, posebno u selima Orahovica, Šerići, Smajići, Kolići, Topčić Polje i Starini, gdje su ugrožene komunikacije prema tim naseljima.  Ono što je najvažnije u teškoj situaciji je da nema ljudskih žrtava, stanovništvo se evakuiše i zbrinjava, ali je veliki broj stambenih objekata porušen ili teško oštećen. Na području općine Zenica i dalje se, uz pomoć helikopterskih timova, nastavlja izmiještanje bolesnih, starih, iznemoglih i djece. 

 

Osobe s ugroženih područja čiji je prihvat izvršen u toku jučerašnjeg dana, zbrinuta su u Kasarni i Studentskom centru, gdje im je pružena medicinska pomoć i obezbijeđena hrana.  Za dalju evakuaciju i smještaj osigurano je dovoljno smještajnih kapaciteta.  Pokrenuta je aktivnost da se sinhronizacijom snaga civilne zaštite i vojske uspostavi koridor prema selu Orahovica, preko planine Lisac, te organizuje dodatni prihvatni centar za lokalno stanovništvo.  Također se nastavljaju aktivnosti na raščišćavanju posljedica od poplava u gradskom području, a s ciljem stvaranja pretpostavki za uspostavu i normalizaciju saobraćaja na cijelom području grada, i svi mostovi preko rijeke Bosne su u funkciji. 

 

Općinski štab civilne zaštite Zenica izražava zahvalnost svim subjektima i građanima koji su iskazali dobru volju i ponudili pomoć u hrani, odjeći i drugim potrepšinama.  Crveni križ Općine Zenica je, u saradnji sa Sektorom mjesnih zajednica, uspostavio punktove za organizirani prijem pomoći, i u saradnji sa Općinskim štabom civilne zaštite zadužen je za distribuciju pomoći, a u cilju organizovanog prihvata i plansku raspodjelu svih vrsta pomoći. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)