19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 15 Maj 2014 17:56

Stravično u Topčić polju i Nemili

Situacija na područjima pogođenim poplavama u Zenici jako je složena, objavljeno je oko 18 sati. U Zenici se preporučuje prokuhavanje vode za piće.  Na Obalnom bulevaru radi se na postavljanju vreća sa pijeskom kako bi se se spriječilo plavljenje bulevara koji graniči sa obalom rijeke Bosne.

Najteža situacija je na području Topčić polja, MZ Nemila, gdje je veliki broj kuća pod vodom i stanovništvo je odsječeno od svih putnih komunikacija. Magistralni put M-17 kod Nemile je zatvoren za saobraćaj uslijed slijetanja zemlje na put. Upućene su ekipe iz pravca Žepča i Zenice kako bi se očistio put i uspostavio saobraćaj. 

Na području općine Olovo prema zadnjim informacijama voda je i dalje poplavila sam grad mada je zabilježen pad nivoa vode za 2.5 metara. Trenutno je jos 1/3 opštine poplavljena. Pored svih raspoloživih snaga pomoć je pružila i vojska koja se trenutno našla na području općine Olovo

U gradu Olovo su evakisani svi koji su izrazili želju za evakuacijom, izuzev dvije porodice koje su smještene u hotel Aquaterm, ostali su smjestili  kod prijatelja i rodbine.

I dalje je najsloženija sitaucija na području Maglaja gdje je voda poplavila čitav grad, stanovništvo je ugroženo. Na terenu se nalaze spasilačke ekipe sa čamcima, anagažovan je helikopter Oružanih snaga, angažovane su sve raspoložive snage i dobrovoljci koji rade na spašavanju stanovništva.

Na području općine Zavidovići  voda koja je nosila most Duga, a koji je udario u niže postavljen most nizvodno je velikim naporima oslobođen jer se naslanjao na betonski most. Prisutan je pad nivoa vodostaja rijeke  Krivaje na vozućoj. Vodostaj rijeke Bosne kroz Zavidoviće stagnira. Na području općine Zavidovići nema električne energije niti pitke vode, saopćeno je iz štaba Civilne zaštite.

Zbog novonastale situacije, Jedinica policije za podršku MUP-a Zeničko-dobojskog kantona angažovala je svoje timove za podršku na vodi da sa čamcima pruže pomoć na području općine Maglaj, gdje je stanje najteže i gdje tokom proteklih sati i noći zenički ‘specijalci’ poduzimaju intenzivne aktivnosti na evakuaciji građana. 

Uprava policije je u navedenim aktivnostima angažovala sve raspoložive ljudske snage, kao i materijalno-tehnička sredstva kako bi svim ugroženim osobama pružila pomoć, te zaštitila građane i njihova materijalna dobra. 

Pored navedenog, naglašeno je obavezno poduzimanje odgovarajućih mjera i radnji iz nadležnosti policijskih službenika u cilju zaštite imovine građana i pravnih subjekata na ugroženom području, odnosno sprječavanja činjenja krivičnih djela i drugih protivpravnih radnji.