Printaj ovu stranu
četvrtak, 08 Maj 2014 04:48

Čolaković prijavio Orlandića

Zenički općinski vijećnik i uposlenik JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona Suljo Čolaković (SBiH) predao je 24. aprila na nekoliko adresa prijavu protiv direktora Ratka Orlandića i menadžmenta JU SZZDK.

 

Prijava koja je podnesena

 

U prijavi koju je dostavio Tužiteljstvu i MUP-u ZDK, zatim SIPA-i, svim šefovima klubova političkih partija i nezavisnih zastupnika u Skupštini i smijenjenom premijeru Vlade ZDK Munibu Husejnagiću (SDP), Čolaković navodi da su nezakonito zaposlene 22 osobe.

Mjere štednje

- Od oktobra 2012., kada je poziciju direktora preuzeo Orlandić, a za samo godinu, broj zaposlenih je povećan sa 72 na 97, ili za 30 posto, iako Služba posluje negativno. Uz to je Upravni odbor 20. aprila 2012. bio donio i Program mjera štednje, koji se ne poštuje - ističe Čolaković. 

On tvrdi da su, većinom, zapošljavani kadrovi Narodne stranke radom za boljitak, kojoj pripada Orlandić te HDZ-a. 

- Među ostalim, zaposlen je Hilmo Hadžić, nosilac liste NSRzB za Općinske izbore u Zenici, s iste liste Milkica Krišto (28.), Emina Bojić (5.), Mehmed Hamzić (3.), Sead Šolbić, nosilac iste liste za Kakanj te sestra ministra Bojana Bošnjaka (NSRzB), Nina... Uz to je Stefana Todorović-Lovrić, koja je po Programu VSS Vlade ZDK, od 06. 07. 2011. do 05. 07. 2012., pripravnički staž odradila u JP Groblja Zenica, po istom programu primljena 16. 07. 2012. kod nas - tvrdi Čolaković te dodaje joj je prvog dana 2013. prekinut pripravnički staž i dobila rješenje da je zaposlena na neodređeno. 

Krivično djelo

- Zakonom o krivičnom postupku svaki građanin ima obavezu prijavljivanja krivičnog djela, što sam ja, kao odgovorna osoba u Službi, dužan učiniti. Pogotovo što, prema mojim saznanjima, svi zaposleni iz NSRzB moraju u kasu stranke od plaće plaćati 10 posto novca - ističe Čolaković, kojem su, nakon što je podnio krivičnu prijavu, zapisnički izuzeli njegov kompjuter, kako bi otkrili da se bavi privatnim poslovima.

On dodaje da ove navode može potvrditi pomoćnica direktora Orlandića Alma Bradarac, koja je i šefica Biroa rada u Zenici, ali koja je, dolaskom ovih kadrova, bačena na marginu.

- Na sjednici Upravnog odbora smijenjena je s pozicije pomoćnika direktora Orlandića. Za smjenu su glasali članovi NSRzB, HDZ-a i SDP-a, a protiv su bili dva člana UO SBB-a BiH. Bradarac ostaje direktorica Biroa u Zenici - tvrdi Čolaković.

Orlandić: Sve po zakonu 

Direktor Orlandić ističe da, dok organi kojima je upućena prijava ne obave provjere, neće se očitovati po navodima, ali tvrdi da je sve u skladu sa zakonom skupštinskim zaključcima.

 

Orlandić: Dio kampanje

 

-Taj čovjek je pravio prijave i drugim direktorima, a izgleda ne poznaje ni naše normativne akte. Smatram da je to dio čak i predizborne kampanje, ali tek kada organi urade svoj dio posla, onda ću ja poduzeti neke korake - kaže Orlandić.


VEHID B. AVAZ

Posljednje od

Povezani članci (by tag)