Printaj ovu stranu
subota, 03 Maj 2014 03:11

Dan slobode medija

Prema Izvještaju za 2013. godinu američke nevladine organizacije "Freedom House" (FH), koja provodi istraživanja i promoviše demokratiju, političke slobode i ljudska prava, BiH je medijski djelimično slobodna i nalazi se na 103. mjestu od 197 zemalja. 

 

U ovom izvještaju navodi se da su slobode medija u svijetu pale na najnižu tačku u posljednjoj deceniji. Postotak stanovništva koje uživa slobodu medija i dalje je 14 posto u svijetu, a to znači da svaka šesta osoba živi u zemlji u kojoj se garantuje sigurnost novinara, država se minimalno upliće u medijska pitanja, a mediji nisu pod zakonskim ili ekonomskim pritiscima, navodi FH u Izvještaju objavljenom u četvrtak. 

 

Prvo mjesto na listi kao medijski slobodne zemlje dijele Nizozemska, Norveška i Švedska po indeksu za 2013. godinu.  Među medijski slobodnim zemljama Slovenija se nalazi na 39., a Austrija na 30. mjestu. S rejtingom 40, Hrvatska je među 197 zemalja 83. u grupi medijski djelimično slobodnih zemalja na listi, a takvo je mjesto zauzela i 2011. godine. Kao i Hrvatska djelimično su slobodne Mađarska na 71. mjestu, Srbija na 74. i Crna Gora na 78. mjestu. Iza Hrvatske su Kosovo na 98., BiH na 103., a Makedonija na 122. mjestu. 

 

U općoj ocjeni medijskih sloboda u svijetu FH, koji indeks medijskih sloboda objavljuje od 1980., vidi nazadovanje. 

 

"Globalne medijske slobode pale su 2013. na najniži nivo u deceniji, kako su se raspršile nade Arapskog proljeća velikim nazadovanjem u Egiptu, Libiji, Jordanu, (...)  u Turskoj, Ukrajini i brojnim zemljama istočne Afrike", piše FH. Medijske slobode pogoršale su se u SAD (koje su svrstane na 30. mjesto među medijski slobodne zemlje), prvenstveno zbog pokušaja vlade da spriječi izvještavanje o pitanjima nacionalne sigurnosti. Posljednja u grupi medijski neslobodnih zemalja je Sjeverna Koreja na 197., ispred Turkmenistana i Uzbekistana na 195. mejstu. Posmatrana na posebnoj listi Evrope, Hrvatska je 35. od 42. evropske zemlje. Iza nje su Rumunjska, Grčka, Albanija, Kosovo, BiH, Makedonija, te Turska na posljednjem 42. mjestu. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)