28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 02 Maj 2014 10:42

Saopćenje Plenuma ZDK

Povodom zaprimljenih obavijesti sa 82. sjednice Kolegija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održanoj 29.04.2014. godine, kojima se uskraćuje Plenumu građana Zeničko-dobojskog kantona dalje korištenje sportske dvorane na Bilmišću u J.U. Tehnička škola jedan dan sedmično, kao i odbijanje zahtjeva Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona za redovno dostavljanje poziva i materijala za sjednice skupštine, Plenum građana Zeničko-dobojskog kantona na svojoj sjednici održanoj 01.05.2014. godine, daje sljedeće saopštenje za javnost:

Mi znamo da će vlasti koristiti sva sredstva da uguše proteste i plenum građana, iznenađeni da tako dugo građani istrajavaju u svojim zahtjevima. Stoga prema protestu i plenumu građana, očito je, primjenjuju metod (otvorenog ili prikrivenog) iscrpljivanja u kombinaciji s represijom.

Mi građani samo tražimo da se moraju donositi sve odluke i zakoni bilo u državi, kantonu, općini ili mjesnoj zajednici po našim zahtjevima, a predstavnici u vlasti koji nas predstavljaju trebaju samo naše zahtjeve primjenjivati u praksi, jer ako oni u naše ime donose odluke i zakone po svom nahođenju, oni postaju naši vladari, koji imaju u svojim rukama pravo da bukvalno odlučuju o našem životu ili našoj smrti. Upravo zbog toga što političari zloupotrebljavaju ukazano povjerenje, moć i vlast im omogućavaju da postanu korumpirani. Tako je ne samo u BiH, drugim zemljama regije već i u cijelom svijetu.

Stoga neka znaju da se pokrenuta lavina narodnog nezadovoljstva neće zaustaviti bez obzira na sva „denfovanja“, „spinovanja“, korumpiranja, „upodobljavanja“ i zavrtanja ruku, kojima svjedočimo. Za normalnog čovjeka nema logičnog objašnjenja za ono što je činila vlast u proteklih dvadesetak godina, pa do danas, ukoliko u pitanju nije pljačka i sumanuta potraga za novim „neprijateljem“ u cilju skretanja pažnje javnosti sa nesposobne i korumpirane vlasti.

Nemoguće je da ista politika, sa istim ljudima koji su uživali u zloupotrebama položaja i pljački, dâ potpuno drugačiji rezultat nego što je to bilo devedesetih godina prošlog vijeka do danas. Dolazak na vlast „ovih“ i ''takvih'' ohrabrilo je siledžije raznih profila da sprovode neku vrstu nasilja nad narodom i političkim neistomišljenicima.

Plenum građana Zeničko-dobojaskog kantona