31 Januar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 29 April 2014 17:30

Štrajk u školama ZDK 19.maja ?

 Predstavnici kantonalnog odbora Saveza sindikata BiH ZDK-a i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona danas su najavili da će 19. maja organizirati štrajk svih zaposlenika u oblasti obrazovanja na području  ovog kantona. 

 

Oni su, nakon jučer ponuđenog protokola od premijera Vlade ZDK-a, održali hitnu sjednicu sindikata na kojoj su analizirali broj potpisa članova sindikata, koji su dali podršku za organiziranje generalnog štrajka.

 

- Termin početka štrajka je 19. maj i očekujemo da neće biti opstrukcija od ZDK-a, te da će svoju zakonsku obavezu utvrđivanja minimuma poslova dogovoriti sa sindikatom. Ukoliko dođe do opstrukcija mi ćemo taj termin prolongirati i nećemo ući u štrajk dok odluka ne bude potpuno usklađena sa zakonom o štrajku - ističe Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja. 

 

Iz sindikata najavljuju da imaju i druga rezervna rješenja da istraju u svojim zahtjevima - neće verificirati ocjene učenika i na taj način školska godina neće biti završena. Odluka o pokretanju štrajka je donesena jer štrajk upozorenja nije dao rezultate te se zahtjevi sindikata proširuju. 

 

Dodatni zahtjevi, osim isplata plaća i naknada u zakonskom roku, su usklađivanje plaća s rastom životnih troškova od osam posto za ovu godinu, isplata troškova prijevoza u visini mjesečne karte bez popusta, te stavljanje van snage "decembarske uredbe o prijevozu", isplata regresa do 30. juna, uz obavezu Vladi ZDK-a da više ulaže u infrastrukturne objekte škole na područku ZDK-a.