Printaj ovu stranu
utorak, 29 April 2014 10:55

Novac za zaštitu i spašavanje

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je plan korištenja sredstava u iznosu od 2.311.855 KM pristigla od posebne naknade za zaštitu i spašavanje u 2014. godini.  Prema ovom planu, 95.755 KM bit će utrošeno na opremanje Operativnog centra civilne zaštite, za opremanje Kantonalnog štaba civilne zaštite namijenjeno je 21.800 KM, dok će za opremanje različlitih službi biti utrošeno 189.000 KM.



To se odnosi na službu za spašavanje na vodi i pod vodom, službu za radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, koja radi u sklopu Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović“ Zenica, zatim za službu za spašavanje iz ruševina, te službu za spašavanje sa visina. 

Predviđena su i sredstva u iznosu od 439.500 KM za finansiranje hitnih mjera zaštite i spašavanja kod stanja prirodne i druge nesreće, a planirano je da se 723.300 KM utroši na nabavku dva spasilačka vozila za tehničke intervencije, zatim za dva vozila hitne medicinske pomoći - transporter s opremom i jedno spasilačko vatrogasno vozilo. 

Ostatak sredstava će biti utrošen na edukaciju općinskih službi civilne zaštite i njihovo opremanje. 

Na sjednici je konstatirano da je Kantonalna uprava civilne zaštite ZDK-a jedna od najefikasnijih i najorganizovanijih u FBiH, te je spremna za sve situacije kad je u pitanju spašavanje ljudi i materijalnih dobara. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)