Printaj ovu stranu
utorak, 29 April 2014 01:04

Još bez dogovora za put

Loše stanje u kome se nalazi donedavno lokalna, a uskoro regionalna cesta Zenica-Babino-Arnauti-Kakanj bila je razlogom sastanka koji je danas Munib Husejnagić, premijer u ostavci održao sa načelnikom Općine Zenica, Husejinom Smajlovićem, predstavnicima mjesnih zajednica područja Babina i Arnauta, Enesom Spahićem, Ahmetom Brkićem i Husnijom Huseinspahićem  kao i sa menadžmentom ŽGP-a, predvođenim Mehmedalijom Ibrićem-Jatom.

 

Naime, dugogodišnja eksploatacija na kamenolomu Široke stijene još više je oštetila ionako lošu cestu kao i neke od mostova, pa su danas u sjedištu  Kantona  započeli razgovori kako da se u saniranje ovog puta, od životne važnosti za više od 10.000 građana uključi i izvođač radova na kamenolomu – preduzeće ŽGP. Naime, obaveza je svake firme koja eksploatira neko od prirodnih bogatstava da uloži i sredstva u sanaciju šteta koje pri tom čini na infrastrukturi u okviru  principa tzv. prijateljskog okruženja.

 

Premijer Husejnagić kazao je da je Vlada Kantona zainteresovana da olakša život i putnu komunikaciju stanovništvu sliva Babina i područja Arnauta, no da se treba pronaći najpovoljnije rješenje za izgradnju ceste, a ono mora biti dugoročnog karaktera. Imajući u vidu slabije punjenje budžeta Kanton ne može biti glavni nosilac aktivnosti na izgradnji pomenute dionice puta, ali će participirati shodno mogućnostima. On je dodao da ŽGP osim redovnog plaćanja koncesije mora biti i društveno odgovorna firma s čim se složio i Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica kazavši da se ne bi smjelo dešavati da eksploatacija nekog prirodnog resursa donese veću štetu nego korist.

 

Edin Terzić, ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša kazao je da  je resorno Ministarstvo već ranije usvojilo Program utroška sredstava za 2014. godinu te da će se sredstva utrošiti za redovno godišnje održavanje cesta kao i popravke putne infrastrukture manjeg obima na području Kantona.

 

Mehmedalija Ibrić Jata, vlasnik ŽGP-a kazao je da je ova firma spremna ispuniti obećanja data lokalnoj zajednici, a po pitanju izgradnje ove ceste, kada ona počne, spremna je obezbijediti potrebne materijale koje i inače proizvodi (asfalt, nasipi) bez obračunavanja zarade. S obzirom na činjenicu da je kamenolom imao višemjesečni prekid rada, to je ono što ova firma može ponuditi u ovom trenutku. Međutim, za neke veće investicione zahvate trebalo bi više vremena i analiziranja postojeće situacije. Stoga je dogovoreno da se nakon prvomajskih praznika održi naredni sastanak na kome će se više znati o tome kako na najefikasniji način dugoročno riješiti pitanje izgradnje ove regionalne ceste, načine i izvore finansiranja kao i rokove početka radova.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)