Printaj ovu stranu
nedjelja, 27 April 2014 03:02

Konferencija sudija i tužilaca

U Sarajevu održana dvodnevna konferencija predsjednika sudova i glavnih tužilaca u BiH. Bila je ovo deseta konferencija koju je organizovalo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, a prisustvovali su joj, pored predsjednika sudova i glavnih tužilaca, predstavnici strukovnih organizacija, ministarstava pravde iz cijele BiH, te predstavnici međunarodnih organizacija. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici pravosudnih institucija s područja Zeničko-dobojskog kantona kao i kantonalna ministrica pravosuđa i uprave, Romana Brkić.

 

Fokus ovogodišnje konferencije bio je usmjeren na razmatranje izvještaja o radu sudova s posebnim osvrtom na stečajne postupke i radne sporove te na kvalitet rada sudova.  Prilikom analize rada sudova u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu, Kantonalni sud Zenica svrstan je prema jednoj grupi parametara na šesto mjesto u državi, a po drugoj grupi  parametara zauzima drugo mjesto. Ovo je izuzetno pohvalna statistika budući da dolazi od strukovne organizacije i temeljena je na meritornim podatcima kao što su oni o broju predmeta, rokovima izvršenja, broju pravosnažnih presuda i svih ostalih elemenata po kojima se cijeni rad svakog suda.

 

Radni dio konferencije bio je posvećen i analizi podataka o stanju predmeta privatizacije, korupcije i organizovanog kriminala i pregledu stanja kad su u pitanju predmeti ratnih

zločina. Rezultati ove konferencije ogledaju se prvenstveno u bazi sudskih podataka koja je prezentirana na kraju dvodnevnog rada, ali i zaključcima u kojima su sadržani podaci na osnovu kojih će biti nastavljena reforma pravosuđa u cijeloj državi.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)