Printaj ovu stranu
srijeda, 23 April 2014 14:56

Zenička ekspedicija na pripremama

Pripreme Prve zeničke ekspedicije na Mont Blanc su se nastavile trećim usponom u utorak 22.04. 2014. na Visočici na vrh Vito sa visinom od 1960 m/nv. Iz Zenice ih je ispratila kiša, ali su se nadali da će stati i da će se vremenska prognoza  popraviti. Tako je i bilo. Poslije kiše mora doći sunce.  


Njihov uspon počeo je iz Tušila od planinarskog doma „Vrela“ markiranim putem koji vodi kroz šumu. Dolaskom u anfiteatar koji sačinjavaju vrhovi Vito     1960 m/nv, Subar 1820 m/nv, Veliko brdo 1884 m/nv i Drstva     1808 m/nv, a u sjeni gorostasnih kamenih litica leži Veliko jezero sa visinom od (1660 m/nv) gdje su i napravili malu pauzu. Pripremom opreme i vezanjem u navezu krenuli su uz snježnu strminu prema zacrtanom vrhu Viti. 

 

„ Imali smo prelijepo vrijeme, iako nam mekani i mokri snijeg uopšte nije olakšavao okomiti uspon smo ispenjali bez problema. Na vrhu nas je dočekao mali vjetar pa smo napravili kratki odmor i krenuli grebenom prema Mokrim stijenama 1878 m/nv i nazad prema anfiteatru.“ - vođa ekspedicije Sanjin Smriko I ovaj pripremni uspon je završen uspješno, slijedeći uspon, kako kažu, im je kraljica Čvrsnica koja će ih dočekati sa svojom ljepotom i prirodnim fenomenima...

Posljednje od

Povezani članci (by tag)