Printaj ovu stranu
četvrtak, 17 April 2014 05:06

Za Rome 24 stana

Ivica Ćurić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona potpisao je sa Suzanom Jašarević, direktoricom Humanitarne međunarodne organizacije  „Hilfswerk Austria International“, Ugovor o sufinansiranju realizacije Projekta „Roma Action (RA) - Podrška socio-ekonomskom uključenju romske populacije u BiH putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera sa aktivnim učešćem lokalnih vlasti“ . Ovim će se za 24 najugroženije romske porodice s područja Općina Zenica i  Kakanj obezbijediti krov nad glavom ali i socio-ekonomska podrška.

 

Prilikom potpisivanja Ugovora, ministar Ćurić kazao je da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona  na 158. sjednici odobrila sredstva u iznosu od 80.000 KM za sufinansiranje ovog projekta kojim će biti izgrađene dvije zgrade sa po osam stambenih jedinica u Zenici i jedna zgrada sa osam stanova u Kaknju.  Aktivnosti na odabiru izvođača radova već su u toku tako da se početak izgradnje zgrada i u Zenici i u Kaknju  očekuje već iza 1. maja ove godine, a na jesen Romi bi trebali useliti u svoje stanove. Međutim, istakao je ministar Ćurić, sve ovo ne bi bilo moguće da Zeničko-dobojski kanton nije usvojio Zakon o socijalno-neprofitnom stanovanju na osnovu kojeg će se Romima moći ustupiti stanovi na korištenje. Inače, po osnovu ovog Zakona, pravo na sličnu vrstu obezbjeđenja stanova imaju i socijalno ugrožene kategorije, zatim mladi nezaposleni, kao i mladi bračni parovi te raseljena lica i druge socijalno osjetljive kategorije.

 

Suzana Jašarević, direktorica Hilfswerk Austria International za BiH kazala je da će realizacijom ovog projekta biti obuhvaćeno 150 romskih porodica širom BiH i da će osim rješavanja njihovog stambenog pitanja, biti donirana sredstva, oprema i alati za djelatnosti kojima se Romi već bave kako bi obezbijedili materijalnu egzistenciju svojim porodicama. Ona je pojasnila da je ovaj projekat finansiran iz IPA Fondova Evropske unije. Njegova ukupna vrijednost je 3,1 milion eura, pri čemu Evropska unija izdvaja 2,5 miliona eura, a 700.000 eura dužne su obezbijediti lokalne zajednice. Projekat obezbjeđenja životnih uvjeta Romima provodi se u 14 općina na teritoriji cijele BiH.

Treba reći i to da Općine, osim finansijske podrške, daju lokaciju i obezbjeđuju infrastrukturu, a u toku je odabir romskih porodica sa područja Zenice i Kaknja, što je zadatak nadležnih općinskih komisija. Nakon što se završi postupak odabira, romske porodice će moći da usele u stanove čim izgradnja zgrada u zeničkom naselju Brist bude okončana.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)