Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 14 April 2014 20:18

KBZ: Šabanović umjesto Granića

 Direktor Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Abdulah Granić razriješen je te dužnosti, nakon što je Upravni odbor početkom aprila pokrenuo proceduru razrješenja. Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na posljednjoj sjednici nije usvojila Izvještaj o radu ove ustanove za 2013. godinu.  Predsjednik UO KBZ Sead Rožajac rekao je novinarima da je odluka o razrješenju donesena prije svega zbog Granićevog nepoštivanja mjera štednje, činjenice da je KBZ u teškoj finansijskoj situaciji, te njegovog onemogućavanja da se provedu planovi finansijskog oporavka Bolnice. Vršilac dužnosti direktora KBZ-a, do imenovanja novog, biće doktor Fadil Šabanović. 

        


Abdulah Granić je dužnost direktora obavljao od marta prošle godine. Još krajem prošle sedmice, većinom glasova Upravni odbor Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), kojim predsjedava Sead Rožajac (SDP) iz Tešnja, odlučio je pokrenuti proceduru smjene aktuelnog direktora Abdulaha Granića (SBB BiH). Granić je prije manje od godinu na ovu funkciju došao na mandat od četiri godine.


- Direktor nije provodio propisane mjere štednje, kao ni zabranu zapošljavanja novog, nemedicinskog kadra, a koja je na snazi već godinu i po - ističe Rožajac, koji dodaje da od KBZ-a želi načiniti nestranačku bolnicu. 


Trenutni minus je 16 miliona, a ukupni dug čak 20 miliona KM.  Dugovi su nastajali kroz duži vremenski period, u kojem su, kaže Rožajac, najviše na čelu ove bili kadrovi SDA. KBZ je, očito, „rupa bez dna“ i već dugo godina poligon obračuna između političkih stranaka, koje testiraju mišiće smjenama kao na fabričkoj traci.  

Posljednje od

Povezani članci (by tag)