29 Maj 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 13 April 2014 02:10

Građani vjeruju u proteste

 Istraživanje Kompanije za marketinško savjetovanje i istraživanje Valicon navodi da protesti i dalje uživaju veliku podršku građana oba bh. entiteta, ali ne vjeruju da će protesti donijeti korjenite promjene. Istraživanje je provedeno od 10. do 11. februara na uzorku od 525 ispitanika,  a drugi put od 14. do 17. marta na uzorku od  486 ispitanika. 

 

Podrška protestima u BiH je i dalje na visokom nivou u cijeloj BiH. Iako je podrška nešto niža nego na početku protesta, rezultati istraživanja su pokazali da i dalje osam od deset građana podržava proteste. 

 

U FBiH, prema ovom istraživanju, gotovo devet od deset građana podržava proteste, dok u RS-u podršku protestima daje sedam od deset građana. 

 

Ipak, rezultati istraživanja pokazuju da građani sada manje vjeruju da će protesti dovesti do korjenitih promjena u društvu. Dok je na početku protesta, polovina građana odnosno dvije trećine u FBiH, vjerovalo da će protesti dovesti do korjenitih promjena, sada to vjeruje svega jedna trećina. 

 

Također, velike promjene su uočene vezano za lično zadovoljstvo aktuelnom situacijom. Odgovori koji označavaju izrazito nezadovoljstvo i nezadovoljstvo dominiraju kod građana BiH. 

 

U istraživanju se navodi da zadovoljnih građana gotovo i nema, dok mišljenje da je potrebno promijeniti državni sistem i dalje dijeli većina građana BiH. 

 

Međutim, najveća promjena se desila kod građana Republike Srpske, gdje dvije trećine navodi da treba promijeniti državno uređenje, saopćeno je iz kompanije za marketinško savjetovanje i istraživanje Valicon.