Printaj ovu stranu
utorak, 08 April 2014 23:33

Zeničani na takmičenju u Oksfordu

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, Pivić Amina i Radončić Samir su posjetili finalnu rundu Price Media Law Moot Court takmičenja koje se održalo u Oxfordu, Velika Britanija.

 

Naši studenti su u svojstvu promatrača a uz pomoć USAID Internews organizacije i Annenberg fondacije posjetili renomirano takmičenje iz medijskog prava koje se tradicionalno održava u Oxfordu. Na finalnom takmičenju učestvovali su takmičarski timovi iz čitavog svijeta. Kao i u regionalnim rundama, takmičari su podijeljeni u aplikante i respondente rješavali fiktivni slučaj u kojem su sadržani problemi sa kojima se suočavaju različiti sudovi a koji su vezani za problematiku medijskog prava, tačnije slobode govora i prava na privatnost. 


Podršku našim studentima pružila je organizacija USAID Internews, sa kojom Pravni fakultet u Zenici već duži period ima odličnu saradnju te Annenberg School for Communication u sklopu čijeg projekta jačanja nezavisnih medija djeluje i USAID Internews.

 

Saradnja USAID Internews organizacije i Pravnog fakulteta u Zenici započela je u aprilu 2013. sa radionicama odnosno klinikom medijskog prava koju je organizvao Internews a medijsko pravo je uvršteno kao izborni predmet u nastavni plan i program Pravnog fakulteta. Napominjemo također da će Pravni fakultet Zenica u saradnji sa USAID Internews organizovati državno takmičenje iz medijskog prava koje će se održati u maju mjesecu u Zenici.

 

Pivić Amina i Radončić Samir su na Pravnom fakultetu u Oxfordu imali priliku da prate neka od najzanimljivijih simulacija suđenja. U finalima su se sastali Jindal Global Law School iz Indije i Univerzitet Oxford. Nakon zaista odlične prezentacije oba tima, sudsko vijeće je proglasilo za pobjednika tim iz Indije. Nakon finalnog meča uslijedile su nagrade za najboljeg govornika i najbolji podnesak.

 

Našim studentima je odlazak u Oxford predstavljao veliko iskustvo. Stekli su nova poznanstva, ostvarili su i razmijenili kontakte sa eminentnim stručnjacima iz područja prava i novinarstva te dodatno unaprijedili postojeće znanje.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)